Celulele embrionare umane si maladia Huntington

Revista Medicine Sciences a publicat un studiu condus de Laetitia Aubry (INSERM/UEVE UMR-861, I-STEM, AFM), Marc Peschanski si Anselme Perrier despre utilizarea celulelor stem embrionare pentru terapie celulara in maladia Huntington.

Autorii sustin ca astazi nu exista tratament curativ pentru aceasta patologie. Anumite ameliorari clinice au fost obtinute, plecand de la celulele precursoare neurale prelevate de la fetii proveniti din intreruperi voluntare de sarcina, insa „extensia acestei terapii (…) se loveste de obstacole inconturnabile”. Pentru autori, „punerea in practica la scara larga a terapiei celulare in maladiei Huntington necesita identificarea unei noi surse celulare care sa permita evitarea problemelor legate de tesutul fetal”, si, dupa parerea lor,  „celulele stem embrionare umane se arata (…) a fi drept candidati in special interesanti pentru doua proprietati cruciale pe care le poseda: autoreinnoirea (…) si pluripotenta”.

Dupa ce mentioneaza faptul ca celulele stem embrionare umane reprezinta „un nou instrument in terapia celulara a maladiei Huntington”, autorii subliniaza dificultatile legate de utilizarea acestora. Experienta lor „a relevat un proces de proliferare excesiva a celulelor implantate care necesita elaborarea de masuri preventive”: „la doua luni de la transplantare, grefele provenite din celulele embrionare umane ocupau un spatiu important in vivo (…), comprimand (…) emisferele cerebrale”. Ei au adaugat ca aceasta activitate proliferativa, care s-a prelungit dupa transplantare nu seamana a fi legata de anomalii, ci reprezinta consecintele unei activitati proliferative normale a celulelor precursoare neurale transplantate.

Stapanirea capacitatii proliferative a celulelor transplantate ramane insuficienta, ceea ce necesita punerea in practica a unori masuri de control perfect eficace, inainte de a planifica toate aplicatia clinica” au concluzionat autorii. (Médecinesciences.org, aprilie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply