In publicatia franceza Libération, Jacques Testart, directorul onorific al cercetarilor de la INSERM, vorbeste despre problemele etice puse de cercetarea pe embrion. El explica faptul ca cercetarea pe embrion include doua domenii: identificarea caracteristicilor individuale particulare, la fiecare embrion, prin intermediul diagnosticului de preimplantare (DPI), si utilizarea celulelor extrase din embrion in scop „terapeutic”.
Potrivit cercetatorilor, DPI va putea nu numai sa creasca succesul transferului in utero, ci si a „calitatii” bebelusilor nascuti dupa fecundare in vitro (FIV). Dupa parerea cunoscutului profesor, dorinta oamenilor de stiinta de a crea embrioni normali va depasi chiar si cercetarile in domeniul fabricarii de ovule si spermatozoizi si intalnirea acestora in fecundare. Din 1986, Jacques Testart a avertizat regulat publicul asupra riscurilor etice si antropologice legate de aceasta tehnica eugenista.
Printre altele, el este uimit de dornta cercetatorilor de a face cercetari pe embrionul uman cu scop terapeutic, desi utilizarea celulelor stem embrionare umane nu si-au dovedit eficacitatea pe animale. S-a constatat chiar dezvoltarea ulterioara de tumori la subiectii tratati cu celule stem embrionare. In schimb, in cazul celulelor stem de adult, cercetarea a permis sa se demonstreze ca acestea au capacitatea nebanuita de a se diferentia in tesut diferit. Testart a mai amintit, de asemenea, potentialul celulelor stem pluripotente induse (iPS).
Pentru Jacques Testart, exista motivatii neexprimate, care se adauga argumentelor cu pretentie stiintifica pentru explicarea cercetarii pe embrion. El presupune ca anumiti cercetatori nu suporta ideea ca embrionul se gaseste inca aparat in fata cercetarii, in timp ce celelalte stadii ale dezvoltarii omului pot fi studiate fara oprelisti. In final, profesorul Testart evoca faptul ca celulele stem embrionare ar putea fi cele mai propice pentru extinderea terapiei celulare la scara industriala. (Libération, 27 aprilie 2009)