Medicamentul de avort Misoprostol urmează să fie retras de pe piața franceză

Autor: Marie Smith, Sursa: PNCI, noiembrie 2017

O lovitură majoră pentru activiștii pro-avort va însemna retragerea de către Compania Pfizer a Misoprostolului de pe piața franceză, la 1 martie anul viitor. Misoprostol este un  medicament care provoacă avortul și e vândut sub marca „Cytotec” în Franța. El aparține unui grup de medicamente numite prostaglandine, care induc contracțiile colului uterin și, apoi, avortul, care expulzează forțat copilul în dezvoltare din uterul matern. Utilizarea Misoprostolului se face în afara indicațiilor originare (off-label). Inițial dezvoltat și înregistrat pentru a trata ulcerele, medicamentul este promovat în întreaga lume pentru avort în situații ilegale.

Revista medicală recenzată The  Lancet a relatat despre acest lucru și explică faptul că acțiunea „urmează unei serii de rapoarte privind efectele secundare grave din utilizarea offlabel (în afara indicațiilor originare) a medicamentului pentru a induce nașterea și avorturi medicale”. În articol se arată că producătorul farmaceutic american Pfizer „nu a explicat de ce scoate medicamentul de pe piața din Franța sau dacă intenționează să facă același lucru în alte țări. Compania ia „deciziile de la caz la caz” și „a luat [această] decizie pentru Franța, în deplină concordanță cu ANSM [Agenția Națională Franceză a pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor de Sănătate].” Misoprostolul este vândut în 79 de țări.

De asemenea, revista britanică relatează că Alain-Michel Ceretti, președintele  Assos Santé Franța, o organizație umbrelă pentru 75 de asociații franceze de pacienți, a declarat că 94% din prescripțiile Cytotec din Franța sunt în afara indicațiilor originare, iar în ceea ce privește avortul, Cytotec costă mai puțin decât medicamentele alternative.

Președintele Agenției Naționale franceze pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM), directorul general Dominique Martin, si-a exprimat îngrijorarea că divizarea tabletelor Cytotec pentru a obține doza recomandată pentru avort duce la „un risc de supradoză” și că „prescripțiile în afara indicațiilor originare măresc riscul de efecte secundare cu 50%, dar că, în conformitate cu legislația franceză, agenția «nu poate să controleze practicile […] nu putem interzice ceea ce nu este permis»”.

Ceretti cere guvernului ca „prescripțiile în afara indicațiilor originare să devină o infracțiune, dacă ANSM stabilește în mod clar că un medicament este periculos atunci când este folosit în alt scop decât cel pentru care a fost autorizat. El a cerut, de asemenea, ministrului Sănătății Agnès Buzyn să solicite Inspectoratului General pentru Afaceri Sociale să investigheze cazul Cytotec”.

Această știre confirmă îngrijorările de lungă durată a zonei pro-life în legătură cu pericolul misoprostolului și acțiunile organizațiilor pro-avort, care sfătuiesc femeile să utilizeze medicamentul pentru avort ilegal datorită disponibilității sale, în ciuda cunoașterii efectelor sale secundare periculoase.

Organizația Femei pe valuri [un ONG ce oferă avorturi femeilor din țările în care avortul este ilegal] recunoaște pe site-ul ei că Misoprostol poate provoca pierderi masive de sânge și recomandă ca „Misoprostolul să fie utilizat numai atunci când este posibilă transportul în câteva ore la spital”.

Coaliția Internațională pentru Sănătatea Femeilor (IWHC) explică de ce misoprostolul este medicamentul de avort la alegere: „Deoarece mifepristonul [RU486] este medicamentul înregistrat pentru avort, vânzarea și utilizarea lui nu sunt permise în majoritatea țărilor cu legi restrictive privind avortul. Dimpotrivă, Misoprostolul  este un medicament anti-ulcer, înregistrat sub diferite denumiri comerciale, în peste 85 de țări”.

PNCI speră că Pzifer își va extinde acțiunile în Franța, la fel își va extinde și îngrijorarea față de sănătatea și viața femeilor din alte țări în care Cytotec este promovat și folosit în afara indicațiilor originare, pentru avort.

About Post Author

Varia

Leave a Reply