Cercetatorii americani au reprogramat celule ale pielii umane sa se dezvolte in celule stem pluripotente induse (iPS), fara inserarea unui vector viral. „Este pentru prima data cand celulele stem pluripotente induse au fost create fara nici un vector viral”, a declarat James Thomson, cercetator la Universitatea Wisconsin si conducatorul principal al acestei cercetari, aparute in revista americana Science din 27 martie 2009. Noua metoda utilizeaza o plasmida (o macromolecula de ADN, distincta de ADN-ul cromozomului, care se poate replica autonom de cromozomul „gazdei”) pentru a transporta genele necesare pentru reprogramarea celulelor pielii.
Celulele iPS obtinute sunt „in mod remarcabil similare cu celulele stem embrionare si demonstreaza aceeasi capacitate de proliferare infinita in culturi si de diversificare pentru a se transforma in toate tipurile de celule din corpul uman”, a explicat James Thomson.
Potrivit lui Marion Zatz, de la Institutele Nationale Americane de Sanatate, primele metode prezentau riscuri importante pentru aplicari terapeutice, insa aceasta descoperire „este un progres major spre o utilizare clinica sigura a celulelor stem reprogramate”. (Quotidien du Médecin, 27 martie 2009; Stem Cell Research News.com, 26 martie 2009)