SUA autorizeaza pentru prima data studiul clinic cu celule stem embrionare

Autoritatea medicala americana, Administratia pentru Medicamente si Alimentatie (Food and Drug Administration, FDA), a autorizat lansarea unui studiu clinic pentru terapie, care apeleaza la celulele stem embrionare, destinata repararii leziunilor maduvei spinarii.

Spre deosebire de George W. Bush, care s-a opus finantarii cercetarilor de la bugetul federal, din motive etice si religioase, Barack Obama s-a pronuntat in favoarea utilizarii celulelor embrionare in scop stiintific sau terapeutic.

Unda verde a fost acordata companiei californiene de biotehnologie Geron, care a solicitat autorizarea unui studiu clinic pe 12 persoane  cu paraplegie, in urma unor traumatisme care le-a provocat leziuni importante maduvei spinarii. Geron a aratat ca a depus la  FDA un dosar de 21 000 de pagini in sustinerea autorizatiei, argumentand ca terapia si-a demonstrat eficacitatea pe soareci si sobolani.

In Franta, cercetatorii sunt rezervati asupra acestei terapii. Pentru dr. Marc Tadié, de la Spitalul Bicètre,  „toate aceste actiuni se par prea pripite. Nici un studiu fundamental pe primate nu permite sa se spuna ca aceasta tehnica are sanse sa mearga.” (La Croix, 26 ianuarie 2009) Si publicatia Le Nouvel Obs.com scrie despre autorizatia acordata de FDA companiei Geron. Aceasta subliniaza ca „numeroase chestiuni de ordin etic” apar in cazul acestor cercetari. Este evocat faptul ca „embrionii din care sunt prelevate celulele stem sunt distrusi” si se face referire la alternativa promitatoare reprezentata de celulele stem pruripotente induse, numite celule iPS. (Nouvel Obs.com, 23 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply