Fragilitatea interzisa

Organizatia L’ Arche (Arca) si Institutul de teologie si stiinte ale religiilor (ITSR) din Toulouse (Franta) au organizat un colocviu  pe tema „fragilitatii interzise”. Ziarul La Croix a publicat mai multe opinii despre „forta fragilitatii”.

Directorul ITSR, Bernard Ugeux, se intreaba: „Cum sa fii recunoscut si respectat cu aceste limite, intr-o societate care pune pret pe rentabilitate si eficacitate, in detrimentul respectului  fata de demnitea persoanei umane?”. „Vai de persoanele in varsta, care nu sunt atat de vioaie, vai de indivizii care sufera de handicap motor sau mintal, care nu se incadreaza in normele productivitatii, vai de persoanele atinse de maladii cronice, carora li se reproseaza ca maresc cheltuielile medicale”, continua el, „fara sa uitam de tentatia crescanda a eugenismului si eutanasiei, atunci cand cei care iau decizii gasesc „povara” prea mare pentru colectivitate”. In paralel cu „dreptul” de a nu te impovara cu inca un copil, in afara standardelor acceptate, sau cu inca o persoana in varsta dependenta, el constata o „banalizare a raului, atunci cand «raul mai mic» nu mai este recunoscut ca rau, iar dezbaterile publice sunt ocultate”. In sfarsit, pentru el, „o societate care va interzice toata fragilitatea va fi una mortificata, deoarece se va intemeia pe minciuna”, „totul fiind redus la imaginea fortei, puterii, reusitei”. „Pledez pentru dreptul de a fi fragil, fara a fi obligat sa joc un rol sau de a fi cramponat in refuzul de a ma asigura ca sunt acceptat de altii”.

Directorul L’Arche din Franta, Louis Pilote, insista ca daca „toata societatea trebuie implicata pentru a usura suferintele legate de handicap, de maladii si precaritate”, „nicio politica nu va eradica aceste situatii, care sunt inerente conditiei noastre umane, iar noi nu trebuie sa afirmam aceasta prin resemnare, ci prin constientizare”. „[…] in societatea noastra umana, respectul fata de persoana fragila este un element constitutiv al societatii si este, in sine, un act politic”, a concluzionat el. (La Croix, 23 ianaurie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply