Belgia: un proiect de lege controversat ce vizeaza „materialul corporal”

Camera Reprezentantilor din Belgia  a adoptat un proiect de lege „legat de obtinerea si utilizarea materialului corporal uman destinat aplicatiilor medicale umane sau scopurilor cercetarilor stiintifice”. Acest proiect a fost aprobat in prealabil de catre Senatul belgian, la 18 iulie 2008, cu 42 de voturi pentru, 4 abtineri si nici un vot impotriva.

Acest text are scopul de a „reglementa comercializarea tuturor materialelor de origine umana”. Conform articolului 2 al proiectului de lege, „pentru aplicarea prezentei legi, a se intelege prin „material corporal uman”, tot materialul biologic uman, inclusiv tesuturi, celule, gameti, embrioni, feti, precum si substantele care constituie extracte si care au un grad de transformare”.

Vineri, 9 ianuarie, episcopii belgieni s-au pronuntat impotriva acestui proiect de lege. „Tot ceea ce transforma omul in lucru constituie un regres al proiectului de civilizatie umanista”, au declarat acestia. In acelasi timp, presa belgiana a dezbatut pe larg acest subiect. Aceasta definitie a „materialului corporal uman” autorizeaza utilizarea embrionului „indiferent de varsta si stadiul sau de dezvoltare, pana la nastere”. Printre consecintele posibile, se numara si crearea de „bebelusi-medicament”…

Episcopii belgieni au explicat ca „a fi animat de bune intentii nu este suficient pentru a propune un act nedorit din punct  de vedere moral”. Reluand o declaratie facuta in 2006, episcopii au subliniat ca „stiinta deplaseaza in fiecare zi limitele medicinii (…). Trebuie sa ne bucuram, dar sa nu intrecem limitele. Exista o granita morala invizibila in fata careia progresul tehnologic trebuie sa se incline: demnitatea umana”.

In final, episcopii au reafirmat ca „de fiecare data cand statutul inalienabil al omului este in joc, toate cunostintele trebuie sa recunoasca maestrul. Omul devine rapid […] instrumentalizat de roadele geniului sau.” (Zenit, 13 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply