INSERM avertizeaza asupra testelor genetice

Un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate si Cercetari Medicale (INSERM) din Franta, la cererea Casei Nationale de Asigurari Medicale, ne pune in garda in ceea ce priveste deriva utilizarii testelor genetice. Astazi, aproape 1.000 de maladii pot face obiectul unui test diagnostic de acest tip.

INSERM estimeaza ca „testele genetice trebuie, fara exceptie, sa ramana acte de biologie medicala efectuate pe baza unei prescriptii medicale” si trebuie  sa fie efectuate „intr-un cadru al unei abordari integrate, ce presupune realizarea tehnica, practica consilierii genetice si organizarea responsabilitatilor preventive sau clinice”. Cercetatorii sustin ca utilitatea fiecarui test genetic trebuie evaluata.

„Testele genetice pot sa aduca informatii si noi posibilitati de interventie preventiva sau terapeutica”, dar pot de asemenea, „sa aiba si efecte negative: directe, atunci cand este vorba despre discriminare la locul de munca sau in asigurare; dar adesea indirecte, avand in vedere efectele psihologice anxiogene a cunoasterii riscului unei maladii”. Cercetatorii sunt ingrijorati in special cu privire la dezvoltarea si oferirea acestor teste prin Internet, cea ce pune numeroase probleme etice, cum este cea a protectiei persoanei in cauza, in absenta unei consilieri si supravegheri medicale.

Raportul insista asupra faptului ca „in absenta diagnosticului, singura miza a dovezii unui factor de risc genetic este o simpla probabilitate.” (Yahoo.com, 12 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply