Propunere de lege privind copiii nascuti morti, in Franta

Semnat de 40 de deputati francezi, un proiect de lege ce vizeaza acordarea de drepturi parintilor nascuti morti urmeaza sa fie depus in Parlament. Proiectul vine dupa decizia din 6 februarie 2008 a Curtii de Casatie, conform careia, un fat nascut mort  poate fi declarat la starea civila, indiferent de greutate si durata sarcinii.

Amintim ca Curtea de Casatie a decis ca Curtea de apel de la Nimes a incalcat Articolul 79-1, alineat 2al Codului civil, care „nu stabileste intocmirea unui act al unui copil nascut mort, nici dupa greutatea sa, nici dupa durata sarcinii”. Curtea de apel amintita a respins cazul a trei familii, refuzandu-le posibilitatea inregistrarii la Starea civila a copiilor lor nascuti morti (avand intre 18 si 22 de saptamani si cantarind intre 155 si 400 de grame) pe motiv ca, in conformitate cu definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din 1977 (inclusa in circulara ministeriala din 30 noiembrie 2001), un copil poate fi considerat viabil cu conditia sa aiba minim 22 de saptamani si sa cantareasca nu mai putin de 500 de grame.

Prin acest precedent juridic, Curtea de Casatie pur si simplu a amintit conditiile intocmirii unul act al copilului nascut mort, fara a pune in chestiune notiunea de viabilitate a copilului, nici legile avortului, explica deputatii. Curtea de Casatie n-a vrut sa mearga prea departe, urmand ca legislatorii sa se sesizeze pe aceasta chestiune.

Scopul acestui proiect de lege este prin urmare „aplicarea concluziilor celor trei hotarari judecatoresti si precizarea conditiilor intocmirii unui act al copilului nascut mort, precum si consecintele care rezulta de aici”. „E vorba pur si simplu de a tine cont de durerea parintilor copiilor nascuti morti, de a-i ajuta sa-si poarte doliul, fara a aduce vreo judecata de valoare asupra lucrurilor care se fac pentru a umaniza contextul juridic in care se gasesc”, spun deputatii.

Aceasta propunere de lege prevede:

–                      completarea alineatului 2 al Articolului 79-1 din Codul civil, prin enumerarea efectelor  actului copilului nascut mort, amintind ca aplicarea lor este lasata la libera apreciere a parintilor (aici sunt enumerate posibilitatea de a da un prenume copilului, de recunoaste filiatia sa, de a-l inregistra in livretul de familie si de a-i face funeraliile);

–                      completarea dispozitiilor Articolului 310-3 al Codului civil pentru a permite stabilirea filiatiei. (Assemblée nationale.fr, 4 iunie 2008)

Curtea de Casatie a Frantei a permis inregistrarea oficiala a copiilor pierduti prin avort spontan inainte, precum si dupa 22 de saptamani de gestatie, ca raspuns la o petitie inaintata de trei mame de copii nascuti morti. Societatea pentru Protectia Copiilor Nenascuti de la Londra a comentat: „Decizia va oferi o consolare parintilor care au trecut prin tragedia pierderii copilului prin avort spontan sau nasterii unui copilul mort, insa aceasta trebuie sa duca, in mod necesar, la pasul logic urmator. Oferirea unui nume copilului, care nu a supravietuit, ii recunoaste umanitatea, dar acest lucru nu este destul, daca dreptul acestor copii la existenta le este in continuare suprimat prin avort”. (Daily Mail, 22 august 2008)

Două decrete care permit înscrierea fătului născut mort la Starea Civilă

Cele doua decrete care permit inscrierea fatului nascut mort in registrele Starii civile si organizarea de funeralii pentru acesta au fost publicate pe 22 august in Journal officiel. Noile dispozitii au fost date ca urmare a deciziei judecatoresti date de Curtea de Casatie in 6 februarie 2008, dupa care toti copiii nascuti morti pot fi declarati la Starea civila. Pana in prezent, fetii de 22 de saptamani cel putin erau incinerati impreuna cu deseurile blocului operator.

Primul decret dispune ca „un livret de familie este remis, la cererea parintilor care au solicitat aceasta si care este eliberat de ofiterul starii civile care a intocmit actul copilului nascut mort”; livretul comporta „un extras din actul de nastere al unui sau al ambilor parinti, precum si mentionarea copilului nascut mort, data si locul nasterii.”

Al doilea decret prevede ca „actul copilului nascut mort prevazut prin alineatul al doilea din Articolul 79-1 al Codului civil este intocmit de catre ofiterul starii civile, la prezentarea unui certificat medical, intocmit in conditii definite de decizia ministrului Sanatatii, in care se mentioneaza ora, ziua si locul nasterii”. Aceasta decizie, care stabileste modelul livretului de familie, este de asemenea publicata in Journal officiel.

In comunicatul de presa pe care il semneaza ministrul Justitiei, Rachida Dati si al Sanatatii, Roselyne Bachlot, se vorbeste despre un „raspuns pragmatic si uman” adus „situatiilor administrative complexe si traumatizante”. In numele guvernului, ministrii au precizat ca aceasta „mentiune simbolica” a copilului nascut mort in registrul Starii civile si in livretul de familie nu stabileste nici o filiatie si ca „fatului nu i se acorda personalitate de drept/juridica”.

Liberation se teme ca aceste decrete sa nu nasca „o noua contestatie  dreptului la avort”, cele doua texte nefixand pragul de inregistrare la Starea  civila. Pentru Muriel Flis-Tréves, psihiatru si psihanalist atasat la Spitalul Antoine-Béclère (Clamart), „n-ar trebui ca inregistrarea sa fie autorizata inainte de data-limita a avortului”, deoarece „aceasta intretine de asemenea problema statutului embrionului si este lasata deschisa usa pentru polemici intre persoanele care sunt pentru si contra avortului”.

Organizatia Planning familial, Asociatia Nationala a Centrelor pentru Intreruperea Sarcinii, precum si Coordonarea Asociatiilor pentru dreptul la avort si contraceptie au denuntat „ofensiva ascunsa” contra avortului: „Suntem pe cale sa alunecam spre o posibila punere in cauza a dreptului la avort, o punere in cauza a dreptului femeilor la a dispune de propriul lor corp, sa-si traiasca sexualitatea asa cum o inteleg  si sa decida liber numarul de copii pe care si-i doresc.”

Deputatul Uniunii pentru Miscarea Populara si coredactorul decretelor, Philippe Gosselin, explica in mod just ca „scopul a fost sa nu mai apara asemenea conditii ca varsta si greutatea sarcinii”. „Am introdus in text notiunea de «nastere», stabilita prin certificatul medical, ca o conditie necesara a eliberarii unui «act al copilului nascut mort». Or, intreruperea voluntara de sarcina nu inseamna o nastere, deci nu este pus nimic in cauza, asa cum se sustine. Nasterea este de fapt rezervata embrionilor care au depasit 14 saptamani, caci inainte de aceasta varsta, se vorbeste despre o «pierdere de sarcina precoce».”

Sindicatul National al Ginecologilor si Obstetricienilor din Franta a felicitat publicarea acestor decrete care „tin cont, in sfarsit, de durerea parintilor, in spiritul legislatorului care si-a dat seama ca nu exista un statut al embrionului in tara noastra”. (Yahoo.com, 22 august 2008; Le Monde, 25 august 2008; La Croix, 25 august 2008; Le Figaro, 23 august 2008, Libération, 25 august 2008; Libération, 26 august 2008; Libération, 27 august 2008; www.quotidmed.com, 22 august 2008; Le Monde.fr, 26 august 2008; Cyberpresse.ca, 26 august 2008; Le Quotidien du Médicin, 28 august 2008; La Vie, 28 august 2008; www.quotidmed.com, 26 august 2008; Le Figaro.fr, 26 august 2008)

About Post Author

Varia

Leave a Reply