Autor: Colin Mason
Indoparea organismului nostru cu hormoni puternici pe baza de steroizi nu a fost niciodata o idee buna. Raspandirea unor asemenea hormoni in natura ar putea fi chiar mai rau decat atat. Cititi mai jos despre o alta fata ascunsa a controlului abortiv al nasterilor. (Steve Mosher, Population Research Institute, vol. 9, nr.27, 30 iulie 2007)
Articolul anului – despre mediul inconjurator – a fost publicat demult, insa „adevarul incomod”, ca sa-l citam pe Al Gore, se pare ca depaseste cele mai sumbre asteptari ale ecologistilor.
In 2005, biologii John Woodling si David Norris au facut un studiu al pestilor din paraul Boulder din Colorado si au descoperit un fapt foarte surprinzator. Dupa cum scrie in paginile ziarului Denver Post, din 123 pesti prinsi la intamplare, in principal pastravi, echilibrul normal de 1 mascul la 1 femela parea a fi grav afectat. Asa dar, 101 pesti erau femele, 12 – masculi, iar 10 erau hibrizi de mascul si femela, intr-o asemenea masura incat cercetatorii nu s-au putut decide carui sex apartin.
Care este cauza? Woodling si Norris pun feminizarea nenaturala a pestilor pe seama urmelor de estrogen – hormon feminin – existente in esantioanele din Paraul Boulder. Concentratiile de estrogen nu erau mari. Erau chiar aproape moderate. Cu toate acestea, ele au avut un impact catastrofal asupra populatiei de peste de aici.
De unde venea estrogenul? Dupa studii ulterioare, Woodling si Norris au ajuns la concluzia ca acesta provine din surse umane, mai exact din pilulele de control al nasterilor, Norplant, Depo-Provera si plasturii cu estrogen. Aceste medicamente si dispozitive secreta doze mari – aproape de 400 de ori mai mari decat nivelul natural – de hormoni feminini in circuitul sanguin al femeii ca sa inhibe ritmul sau reproductiv natural.
Acesti hormoni nu se metabolizeaza (nu se transforma in alte substante) in organismul uman. Mai degraba, ei sunt secretati prin urina trimisa, prin reteaua de canalizare, spre uzinele locale de tratare a apei. Aceste uzine nu sunt echipate pentru a separa si hormonii, si deci apa astfel „purificata”, deversata in raurile si rauletele din apropiere, contine urme de estrogen.
„Este primul lucru pe care l-am vazut ca om de stiinta si care ma sperie cu adevarat”, a declarat Woodling pentru Denver Post, in 2005. „Este un lucru sa distrugi un rau. Si este cu totul altceva sa distrugi natura. Daca te amesteci in echilibrul hormonal al comunitatii acvatice, mergi mult mai adanc. Te joci cu modul in care se dezvolta viata.”
Toata lumea se astepta ca ecologistii, foarte prompti in a ataca toate pericolele care se abat asupra naturii, vor scoate imediat armele. Totusi, pana acum, nu a existat nici o voce care sa ceara interzicerea acestor hormoni poluanti sau macar sa ia masuri de precautie pentru a proteja rezerva de apa. Mai mult, se pare ca intreaga miscare ecologista are laringele paralizat.
Cativa dintre ei care s-au exprimat public au dat vina pe „imitatorii de estrogen”, adica niste substante chimice din sapunuri si detergenti, care pot „pacali” organismul, ca sa reactioneze, la fel cum face si estrogenul. Woodling si Norris sunt constienti de faptul ca acesti imitatori ar putea fi partiali responsabili de pestii ciudati pe care i-au gasit, si totusi, ei sustin categoric ca principala cauza o reprezinta utilizarea excesiva a metodelor pentru controlul nasterii in zona Denver si Boulder. Alte studii efectuate nu mai departe decat in Elvetia, au confirmat faptul ca problema s-a generalizat si chiar ar putea duce la lucruri mai grave.
Noi, cei de la Population Research Institute, nu suntem surprinsi deloc de tacerea taberei ecologistilor. Cei mai radicali ecologisti sunt pentru avort si sustin controlul populatiei. Ultimul lucru pe care l-ar critica sunt medicamentele contraceptive care ii ajuta sa-si atinga scopurile.
Totusi, fata ascunsa a acestor medicamente nu a fost niciodata aratata mai limpede. Neimplicarea noastra in zona contraceptivelor ne-a dus la o promiscuitate crescanda, la rate inalte ale avortului si la riscuri dramatice pentru sanatate. Acum este clar ca acestea otravesc si mediul din jurul nostru putin cate putin.
Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media