Pana in 2050, Europa va avea peste 100 de milioane de pensionari

La sfarsitul lunii iunie, la Munchen s-a desfasurat o intalnire la nivel inalt cu tema imbatranirea rapida si sigura a populatiei Europei. Summitul din capitala Bavariei, organizat de grupul de experti “CESIfo”, de la Universitatea din München, si de Fundatia “BMW Herbert Quandt”, a reunit academicieni, lideri politici si de afaceri. Acestia au tras un nou semnal de alarma asupra schimbarilor demografice si a efectelor lor. Statisticile arata ca populatia Europei imbatraneste mai rapid decat a oricarui alt continent. Statisticile sunt sumbre, deoarece scaderea populatiei tinere aduce cu sine declinul economic. Pana in 2050,  populatia incadrata in munca va scadea cu aproape 38 de milioane. In acelasi timp, populatia in varsta de peste 65 de ani va creste cu 40 de milioane, arata statisticile. Acest lucru va duce la cresterea numarului de pensionari din UE la peste 100 de milioane. Prognozele arata ca raportul dintre populatia peste 65 de ani si cea activa se va dubla de la 1 la 4 la 1 la 2 sau chiar mai putin pana in 2050.

Dintre solutiile propuse sunt utilizarea noilor inventii farmaceutice si a terapiilor genetice pentru „anularea celor mai urate aspecte ale imbatranirii”, astfel incat „Europa sa imbatraneasca frumos” si sa „ramana dinamica”. A doua solutie ar fi cresterea varstei de pensionare la 68 de ani. A treia solutie ramane imigrarea. Statisticile ONU arata ca numai Germania, pentru a combate scaderea populatiei, ar trebui sa primeasca 3 milioane de lucratori imigranti anual.  (Adevarul, 2 iulie 2007) Comentariu Provita Media: Logica unor expresii ca „aspecte urate ale imbatranirii”, „imbatranire frumoasa” promoveaza un mod de gandire eugenist: daca batranetea nu-i frumoasa, s-o eliminam.

In Romania, numarul de tineri este in scadere. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), comparativ cu anul trecut, in 2007, populatia tanara a scazut cu peste 41.000 de persoane, iar cea varstnica a crescut cu 5.400 de persoane. Doar 25 de orase din Romania sunt locuite de peste 100.000 de persoane. In aprilie 2007 natalitatea s-a situat sub nivelul mortalitatii. Dupa datele INS, in luna aprilie 2007, numarul nou-nascutilor a fost mai mic cu 5.700 decat cel al persoanelor decedate. Astfel, au venit pe lume peste 15 200 de bebelusi, ceea ce inseamna o rata a natalitatii de 8,6 nascuti la mia de locuitori. In aceeasi luna, numarul decedatilor s-a apropiat de 21.000. Rata mortalitatii este astfel de 11,8 la suta la mia de locuitori. Din cele 21,6 milioane de locuitori, 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane – tineri si copii si 6 milioane sunt varstnici. (Cronica Romana, 12 iulie 2007)

About Post Author

Varia

Leave a Reply