Autor: Joseph D’Agostino, Population Research Institute, 9 martie 2007
Compania farmaceutica Merck a renuntat la campania sa de a convinge statele americane sa faca obligatoriu vaccinul pentru fetitele de clasa a VI-a, iar in multe state a aparut o mare rezistenta publica la acest vaccin. acest episod curios din istoria sanatatii publice americane se pare ca s-a repetat de-a lungul ultimelor doua decenii, pe masura ce profesionistii din medicina fac fata cu greu ratelor tot mai mari ale bolilor cu transmitere sexuala din SUA.
Unele state merg inainte cu vaccinul obligatoriu, insa, in general, permit parintilor sa nu accepte vaccinul. Chiar si provinciile canadiene au decis sa nu distribuie vaccinul pe cheltuiala statului.
Acum 45 de ani, doar doua boli cu transmitere sexuala erau cunoscute ca fiind bine inradacinate in populatia americana, si acestea se limitau in mare parte la grupurile de risc ale populatiei, anume, la marinari si prostituate. Astazi, exista cel putin 26 de asemenea boli.
Papiloma virusul uman este una dintre aceste boli si este foarte raspandit printre femeile si fetele active sexual. Oamenii de stiinta considera ca cele patru tulpini ale virusului (exista si altele) incluse in vaccinul produs de compania Merck, cauzeaza 70% din cancerul cervical si 90% din negii genitali. Care este problema in vaccinarea tinerelor contra acestui virus ?
In primul rand, acesta normalizeaza implicit starea anormala a practicilor moderne sexuale autodistructive a tinerelor de azi. acceptarea administrarii acestuia presupune ca fetele de 11 ani pot sa-si inceapa viata sexuala fara grija, caci au fost vaccinate cu Gardasil, care le poate oferi protectie. Totusi, decat sa se cheltuie milioane de dolari pe injectarea fiecarei tinere cu astfel de vaccinuri, ar trebui sa se implementeze o mai buna strategie de abordare a acestei culturi a promiscuitatiui. In special pentru faptul ca Gardasil nu va ajuta cu nimic la combaterea altor BTS la fete si femei.
In al doilea rand, ca si multe alte tratamente, Gardasil are efecte adverse. Analistul de la Centrul National de Informare asupra Vaccinurilor, dr. Victoria Debold, spune, „Cele mai frecvente afectiuni aparute ca urmare a administrarii vaccinului Gardasil sunt simptomele neurologice. Unele tinere au dureri de cap severe, ameteli, pierderea temporara a vederii, vorbire dezarticulata, lesin, contractii involuntare ale membrelor, slabiciuni ale muschilor, intepaturi si anchilozari ale mainilor si picioarelor si dureri articulare. altele si-au pierdut cunostinta in timpul unor asemenea atacuri”. Acest institut raporta, in perioada iulie 2006-ianuarie 2007, 82 de efecte adverse la Gardasil, sugerand ca efectele colaterale grave sunt rare dar nemaiintalnite.
In al treilea rand, nu stie nimeni care sunt efectele pe termen lung ale vaccinului Gardasil. Este pur si simplu prea nou si netestat pe un segment larg de populatie.
Cel mai curios lucru despre acest vaccin Gardasil este incercarea de a se impune fetitelor de 11-12 ani in toate statele SUA. De ce un produs atat de nou, atat de netestat, cu efecte atat de necunoscute pe termen lung, sa fie facut obligatoriu de catre guvernatori ai unor state, ca Rick Perry din Texas? Guvernatorul statului Virginia de asemenea se gandeste sa-l faca obligatoriu. Ambele state vor respecta insa optiunea parintilor.
Evident, exista campanii si conexiuni intre campaniile de lobby si banii companiilor farmaceutice. Insa exista si o alta problema fundamentala: presupunerea ca exista promiscuitate sexuala in randul tinerilor si trebuie luate masuri drastice, cum ar fi acest vaccin. Iar cand se vorbeste despre tratament, masurile de precautie nu mai intra in calcul. Daca aceasta energie ar fi directionata spre tinerea la distanta a copiilor de pornografie sau daca tinerii de liceu ar invata in scoli separate de baieti si de fete, toate acestea si multe alte masuri ar combate toate BTS si ar reduce sarcinile la adolescente de asemenea.
Aceste masuri ar avea sens pentru parintii care considera ca fetele lor au un risc crescut de a se implica in activitate sexuala si doresc sa le administreze vaccinul, precum si pentru fetele (mai mari de 12 ani) si femeile care intentioneaza sa aiba mai multi parteneri. Dupa 10 ani sau mai mult, cand efectele vaccinului vor fi mai bine cunoscute, poate profesionistii din medicina ar putea sa incurajeze – nu sa oblige – o utilizare mai larga a vaccinului.
Insa aceasta directie – precauta si de bun simt – nu va fi urmata. In loc de aceasta apare o mana forte care impune de sus in jos. Aceasta atitudine a clasei politice si a institutiei medicale nu este de bun augur pentru eforturile viitoare de a combate valul urias al infectiilor cu transmitere sexuala in randul tinerilor americani.