Cateva date statistice privind utilizarea contraceptiei in Romania

In cadrul conferintei profesionistilor in planificare familiala din Romania, tinuta in perioada 21-23 septembrie la Bucuresti, s-a insistat foarte mult pe faptul ca numarul avorturilor in Romania este in scadere, datorita cresterii utilizarii mijloacelor contraceptive. Prezent la conferinta, prof.dr. Robert A.Hatcher, de la Universitatea de Medicina Emroy, SUA, a declarat ca „este nevoie de o mai buna informare privind contraceptia, [si] aceasta nu trebuie intrerupta decat atunci cand se doreste nasterea unui copil sau din motive medicale”. Domnia sa nu a uitat sa adauge ca „totusi, cea mai sigura metoda de contraceptie ramane abstinenta”. In Romania, programele de contraceptie au fost introduse la inceputul anilor ’90, cu sprijinul guvernului american. In acest moment, exista 200 de clinici de planificare familiala, repartizate in marile orase. Optzeci la suta din populatie poate apela la un medic in probleme de planificare familiala, care „distribuie contraceptive gratuite femeilor”. La sfarsitul anului 2005, clinicile de planificare familiala au inregistrat 206 mii de utilizatori activi. Aceste date au fost furnizate in cadrul conferintei profesionistilor in planificare familiala, in septembrie 2006, la Bucuresti.

Directorul Maternitatii „Panait Sarbu”, Bucuresti, prof. dr. Bogdan Marinescu, la intrebarea daca exista vreo legatura intre pilula contraceptiva si cancerul de san, domnia sa a raspuns echivoc: „Aceasta legatura depinde de cantitatea de estrogen din pilule.” (Ce se intampla doctore?, 13 noiembrie 2006)

Comentariu Provita Media: Este de neinteles de ce medicii nu pun femeile in garda in mod serios in legatura cu riscul cancerului mamar asociat pilulei.   Chris Kahlenborn, autor al volumului Breast Cancer, Its Link to Abortion and Birth Control Pill (Cancerul mamar, legatura sa cu avortul si pilula de control al nasterii), sustine ca: „Optsprezece din douazeci de studii realizate, incepand cu 1980, privind legatura dintre pilula de control al nasterii si cancerul mamar, au aratat ca utilizatoarele pilulei au un risc mai mare de a face cancer mamar decat neutilizatoarele pilulei. O analiza a cercetarilor facute din 1990 pana in acel moment [1], a aratat ca femeile care utilizau pilula de 4 ani sau mai mult, inainte de prima lor sarcina dusa la termen,  aveau un risc crescut cu 72% de a dezvolta cancer mamar.

(…) Cancerul mamar ocupa primul loc printre toate celelalte tipurile de cancer la femei si constituie cauza principala a decesului de cancer printre femeile din SUA, in varsta de 20-59 de ani. Tot in SUA, in fiecare an, aproximativ 175.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san si peste 43.000 de femei mor din aceasta boala [2]. Aceasta inseamna ca o femeie din opt din SUA, va face cancer mamar, la un moment dat, in timpul vietii,  si o patrime din aceste femei vor muri din aceasta cauza. Utilizarea pilulelor de control al nasterii, in special la o varsta foarte tanara, creste simtitor riscul acestora de a face cancer mamar. Acest risc creste chiar mai mult cand este combinat cu alti factori de risc ai acestui tip de cancer cum ar fi avortul provocat, tratament hormonal (suplimentarea cantitatii de estrogen), existenta cancerului mamar in familie si alti factori.” (vezi Dosar Provita Media nr.106, iulie 2005)

  1. Romieu I, Belin J et al., Oral Constraceptives and Breast Cancer Review and Meta-Analysis. Cancer. 1990; 66: 2253-2263
  2. Landis SH et al. Cancer Statistics, 1999. CA Cancer J Clin. 1999; 49:12-23

About Post Author

Varia

Leave a Reply