Copiii din Romania – victime ale turismului sexual international

Ziarul german Bild publica un amplu reportaj despre copiii vanduti din Romania, care fac parte din reteaua sclaviei sexuale infantile din Europa. Conform unei statistici UNICEF, citat de ziarul „Adevarul”, producatorii de filme porno, pedofilii si proxenetii cumpara anual 120.000 de fete si copii din Europa de Sud-Est, adica 328, zilnic. (Adevarul, 9 octombrie 2006)

Cotidianul The Sun sustine, de asemenea, in editia electronica din 3 octombrie 2006, ca, in Bucuresti, multi copii pot deveni victime ale comertului sexual international. Ziarul prezinta fotografiile a trei minori, cu varste cuprinse intre 10 si 11 ani, care au fost „oferiti” de proxeneti unor reporteri ai ziarului britanic, pentru suma de 150 de euro. Alaturi de ei, se afla si fotografia unei adolescente de 14 ani, pe nume Ela, care avea aceeasi soarta. Jurnalistii de la The Sun considera ca Romania, ca si Bulgaria, ar putea fi o tinta pentru pedofilii din Marea Britanie. In acelasi ziar sunt prezentate lacunele din legislatia britanica, ce permit persoanelor sa comita astfel de infractiuni, cat si masurile pe care autoritatile britanice le-au luat in ultima perioada pentru stoparea unor asemenea activitati. In ultimii cinci ani, potrivit aceleiasi surse, au fost arestati zeci de cetateni britanici, care au comis abuzuri asupra minorilor mai ales din tarile sarace, precum tarile din estul Europei sau din Asia, Africa si America de Sud. Au fost descoperite cazuri cand asemenea pedofili au infiintat orfelinate sau scoli, care aveau ca destinatie drept surse ale abuzurilor sexuale. La nivelul politiei Capitalei, functioneaza un institut de prevenire si cercetare a criminalitatii, ce deruleaza un program de prevenire a delincventei si abuzurilor sexuale asupra minorilor. Ziarul „Ziua” consemneaza si declaratia sociologului Marius Pieleanu, facuta in cadrul unei emisiuni televizate. El confirma faptul ca in Romania exista conditii care atrag turismul sexual international. „Traficul sexual al copiilor in Romania este o problema. Costul unui copil este cel mai mic, doar Thailanda ne intrece. Acestia provin din familii dezorganizate, iar fenomenul nu poate fi oprit decat cu un sprijin concertat, condus de guvernul Romaniei”.

Bogdan Panait,  secretar de stat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia si Drepturile Copilului  (ANPDC) considera ca astfel de reportaje constituie atacuri jurnalistice exagerate. Totusi, el confirma ca ar putea exista asemenea cazuri, la nivelul familiilor sarace si dezorganizate. Institutia pe care o conduce si-a intensificat activitatea in ultima perioada. Exista, la nivelul fiecarui judet o filiala a acestei institutii. La nivelul Bucurestiului, exista mai multe servicii specializate, formate din cate zece oameni.

Pierre Poupard, reprezentantul UNCEF in Romania, afirma ca este usor sa construiesti o poveste de genul acesta, fara sa prezinti dovezi palpabile. „Eu am vizitat centre unde sunt institutionalizati copiii si cred ca Romania a facut mari progrese in domeniu. Nu zic ca este totul rezolvat. Mai sunt probleme, dar imbunatatirile din sistem au devenit sesizabile. Totusi, autoritatile ar trebui sa se intrebe din ce pozitii vorbesc strainii, cand, de fapt, ei sunt pedofilii si cei care cumpara si fac trafic cu copiii romanilor”, a spus Poupard. „Romania nu este singura tara care are probleme in ceea ce priveste protectia copilului. Si in Franta, de pilda, sunt zeci de cazuri de disparitii a copiilor in conditii neelucidate”, a mai afirmat reprezentantul UNICEF in Romania. (Curentul, 9 octombrie 2006)

About Post Author

Varia

Leave a Reply