Noi mergem in scoli si vorbim despre castitate si despre relatiile sexuale incepute in momentul casatoriei

Interviu cu dna Clare McCullough, presedinte al organizatiei Good Counsel Network, Marea Britanie

Organizatia Good Counsel Network, Londra, Marea Britanie se bazeaza pe invataturile Bisericii Catolice si ofera consiliere femeilor care vor sa avorteze, informandu-le asupra consecintelor fizice, psihice si spirituale ale avortului, aratand femeilor insarcinate imagini despre dezvoltarea copilului in uter. Organizatia are cateva centre de consiliere in Marea Britanie si Irlanda de Nord, prin care ajuta femeile sa-si continue sarcina, in mod normal si sanatos, oferind un tip de consiliere onest, clar, cu caracter informativ, care se adreseaza nevoilor emotionale ale femeilor insarcinate.

O femeie insarcinata trebuie sa aibă informații exacte despre modul in care se face avortul, care sunt riscurile la care se expune

– Doamna McCullough, care sunt motivele pentru care femeile din Marea Britanie recurg la avort?
– Majoritatea femeilor care vin la noi au recurs avort deoarece nu erau casatorite sau au folosit metode contraceptive care au dat gres. Cred ca cel mai important motiv pentru care britanicele se decid sa faca un avort ar fi ca e un moment nepotrivit sa aiba copii. Poate 10% dintre ele sau chiar mai putin recurg la avort pntru ca nu au inca o casa sau au probleme financiare. Multe sunt insa femei imigrante, care nu sunt pregatite, din punct de vedere psihologic sa aiba un copil.

– De unde vin majoritatea imigrantelor?
– Din Europa de Est sau America Latina. Ne viziteaza, de asemenea, si fete din Africa. Multe dintre ele sunt studente. Aproape toate spun ca nu sunt pregatite sa aiba un copil.

– Ministerul Sanatatii din Marea Britanie recomanda consilierea obligatorie inainte de avort?
– Nu exista nici o recomandare oficiala pentru consiliere inainte sau dupa avort in Marea Britanie. In America, situatia este cu totul altfel… Legea difera de la un stat la altul, totusi, acolo, exista legi bune privind consimtamantul dat in cunostinta de cauza. Femeile au dreptul sa stie ce li se va intampla daca recurg la un avort. La noi, nu exista nici o lege de acest fel. Femeile pur si simplu merg direct la avort. Exista unele clinici de avort de la noi care ofera o examinare mai completa inainte de avort. Insa femeia nu este consiliata atat din punct de vedere psihologic, cat din punct de vedere fizic. Nu stiu daca o astfel de lege a fost propusa la noi.

– Daca ar fi sa propuneti un astfel de proiect de lege, pe ce s-ar baza, in special?
– As include obligatoriu in aceasta consiliere informatii despre dezvoltarea bebelusului in uter. Femeile trebuie sa aiba informatii foarte clare despre cum se dezvolta bebelusul in uter si cat de activ este. De asemenea, o femeie insarcinata trebuie sa aiba informatii exacte despre modul in care se face avortul, care sunt riscurile la care se supune in timpul avortului si, desigur, consecintele emotionale si psihice ale avortului. Consilierul trebuie, de regula, sa-i ofere si niste alternative femeii care se gandeste sa faca un avort. Altfel, algerea despre care ne vorbesc adeptii “pro-choice” (“in favoarea alegerii”) nu mai este alegere. Femeia este nevoita sa aleaga o situatie extrema, adica avortul.

– Care ar putea fi diferentele intre consilierea pe care femeile o primesc la dvs. si consilierea intr-o clinica de avort, sa zicem?
– Suntem crestini, nu putem sa nu le spunem femeilor sa nu aleaga viata. Din pacate, in tara noastra, oamenii au o mare incredere in institutiile secularizate, care nu le arata femeilor poze cu dezvoltarea fatului, ci le forteaza sa recurga la avort.

Avem foarte putini medici pro-vita

– Oferiti si consiliere post-avort?
– Da, desi, nu acesta este scopul nostru principal. Avem zile de rugaciune pentru femeile care au avut un avort. Acestea participa la o slujba de comemorare a copiilor lor, le dau nume, ii plang, cu alte cuvinte.

– Cooperati medici de specialitate?
– Avem foarte putini medici pro-vita… Si ar fi foarte greu pentru ei sa fie altfel, din cauza sistemului in care lucreaza. Daca o femeie are un medic de familie, trebuie sa mearga numai la el, caci daca se duce la altul, plateste. Avem totusi cativa medici care nu fac avorturi si care ne ofera noua consiliere, atunci cand avem nevoie. Nu exista spital unde noi sa trimitem o tanara si in care sa nu fie convinsa, pana la urma, sa faca avort.

– Aveti psihologi profesionisti printre consilierii dvs.?
– Toti consilierii nostri nu sunt profesionisti. Asta pentru ca institutiile secularizate de la noi ii instruiesc pe studenti sa nu ofere consiliere din perspectiva crestina, religioasa. Dar avem psihologi de profesie care sunt crestini catolici care ne consiliaza sau ii instruiesc pe consilierii nostri.

– De obicei, femeile renunta la hotararea lor de a face avort, dupa ce vin la dvs?
– Aproximativ 70% dintre ele renunta, de obicei, la hotararea luata initial si accepta sa continue sarcina. Anul trecut, de exemplu, 19 femei si fete tinere au acceptat sa pastreze copilul, in loc sa-l avorteze.

– Ce varste au cele mai multe femei care va viziteaza?
– Vin femei de toate varstele… Cele mai multe insa au 20-25 de ani. Vin atat femei casatorite, cat si necasatorite.

– Ce alternative la avort oferiti femeilor?
– Le propunem adoptia, ca alternativa. La noi in tara, din pacate, exista un punct de vedere negativ asupra adoptiilor. Din 1.000 de femei, una poate sa aiba norocul sa i se adopte copilul. In general, le spunem ca principala lor alternativa este sa accepte, din punct de vedere psihologic, viitorul sau, ca mama. Apoi, urmeaza o munca dificila de a-l convinge si pe tatal copilului. Cred ca in tara noastra avem o mare problema cu acceptarea propiului copil. De cele mai multe ori, alternativele pe care le oferim le arata ca ele nu trebuie sa duca crima avortului pana la capat.

Profesorii din scolile de stat nu prea se grabesc sa deschida usa organizatiilor pro-vita

– Ce puteti spune despre adolescentele care vin la dvs? Cum ajung la centrul dvs?
– Am vrea sa vedem ca un numar tot mai mare de adolescente renunta la ideea avortului. Dar in Marea Britanie ele pot sa mearga la medic si sa obtina imediat un avort, fara ca parintii lor sa afle ceva. Cele care ajung la noi, ne gasesc adresa in catea de telefoane sau au aflat despre noi de la prietene etc. Aproape toate care ne contacteaza pentru prima data folosesc contraceptive. Li se spune la scoala foarte mult despre contraceptie, apoi afla si din mass-media. Cu toate ca stiu si afla destul de mult despre contraceptive, majoritatea adolescenteleor nu folosesc contraceptivele exact dupa prescriptia medicala, asa ca sansele lor de a ramane insarcinate sunt destul de mari. Repet, multe din ele vin la noi cand a esuat contraceptia. Chiar si pilula de-a doua zi poate sa dea gres.

– Credeti ca mass-media le influenteaza mult pe tinere sa faca un avort?
– In tara noastra, mass-media este net in favoarea avortului. Nu foarte multe idei pro-vita gasesti in mass-media. Nu stiu de ce se intampla acest lucru si cu siguranta toti copiii nostri sunt afectati de cultura avortului, care se promoveaza pe larg la noi. Cel putin ar trebui luat in considerare faptul ca populatia noastra, ca in toata Europa, imbatraneste si exista tot mai putini tineri sa o ajute. Chiar femeile, care, instinctual, sunt pro-vita, simt ca nu pot sa se opuna avortului. Asta pentru ca oamenii din jur considera ca doar ce se scrie in mass-media este corect.

– Ce le spun de obicei parintii adolescentilor despre inceperea vietii sexuale?
– Din pacate, multi parinti le spun fetelor lor sa faca avort, odata ce afla ca au ramas insarcinate sau multe fete cred ca asa le-ar sfatui si parintii lor. Chiar si parintii cu credinta in Dumnezeu deseori isi imping fetele sa faca avort. Si asta nu din cauza stigmatului social, caci, in Marea Britanie, a avea un copil in afara mariajului este un lucru comun, nu mai mira pe nimeni. Insa exista un alt fel de stigmat acum, care zice, esti prea tanara, nu esti pregatita din punct de vedere financiar, cu alte cuvinte, nu e modern sa ai copii la o varsta tanara.

– Ce informatii li se furnizeaza elevilor in scoli privind educatia sexuala?
– Mesajul “sexului protejat” este raspandit aici aproape la fel ca un adevar biblic. Tinerelor li se spune mereu: utilizati prezervativele si contraceptia sau ambele. Dar nimeni nu le spune ca exista infectii pe care le poti contacta, chiar daca utilizezi prezervativul. De exemplu, clamidia este o boala cu transmitere sexuala foarte intalnita la tinerii din Marea Britanie. Si foarte multe familii tinere, mai tarziu, nu pot avea copii din cauza complicatiilor date de aceasta boala. Chiar si scolile religioase promoveaza mesajul “sexului protejat”. Noi mergem in scoli si vorbim despre castitate si despre rlatiile sexuale incepute la casatorie. Copiii sunt deschisi la mesajul nostru, pentru ca venim cu un mesaj nou. Ma tem ca profesorii nu sunt foarte deschisi la acest mesaj. In special profesorii din scolile de stat nu prea se grabesc sa ne deschida usile.

Avorturile nu sunt gratuite nicaieri in lume

– Credeti ca exista o legatura intre avort si saracie?
– Exista, desigur. Multe din tinerele care vin la noi si nu au inca forme legale de sedere in tara noastra vor sa faca avort doarece nu au o situatie materiala, nu cunosc limba suficient de bine ca sa aiba o calificare etc. Se tem ca nu vor avea bani sa se intretina pe ele si pe copiii lor. Noi le oferim sprijin material acestor femei – cazare pe o anumita perioada, hrana pentru copii, scutece etc.

– Care ar fi cele mai importante argumente, care le face pe femei sa renunte la decizia de a avorta copilul?
– In primul rand, daca femeia crede in Dumnezeu, trebuie sa-i vorbim despre copil ca fiind un dar de la Dumnezeu. Am convins astfel doua tinere in fata unei clinici de avort, cand un consilier de-al nostru s-a apropiat de ele si le spus despre planul lui Dumenzeu pentru copii lor. In al doilea rand, faptul ca ele isi vad copilul cum se misca si afla cat de spectaculoasa este dezvoltarea sa in uter este foarte important. Le rugam sa mai astepte putin. Intarziindu-le putin decizia, ele pot sa si-o schimbe total, pana la urma. Si este foarte important sa le incurajezi pe aceste femei, sa le acorzi sprijin moral. Trebuie sa intelegem ca o femeie insarcinata se afla sub o multime de presiuni – din partea sotului, a familiei, a slujbei – ca sa avorteze.

– Daca populatia tanara este in scadere si populatia in varsta creste, de ce credeti ca politicienii doresc promovarea in continuare a avorturilor?
– De fapt este explicabil acest lucru: sunt foarte multi bani la mijloc. Avorturile nu sunt gratuite nicaieri in lume. Multi oameni ii voteaza pe acei politicieni care voteaza pentru avort, care sunt implicati, intr-un anume fel in avort si politicienii, de fapt, nu vor sa spuna nimic impotriva atator oameni implicati, la randul lor, in avort, cu constiinta incarcata. Din fericire, liderii bisericilor crestine se opun avortului. Trebuie sa devenim o societate cu adevarat crestina ca sa ne putem opune cu adevarat legilor avortului.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply