Autor: dr. Chris Kahlenborn , 17 octombrie 2004
Dr. Chris Kahlenborn este medic terapeut la o clinica privata din Altoona, SUA. El este autorul studiului Breast Cancer, Its Link to Abortion and Birth Control Pill (Cancerul mamar, legatura sa cu avortul si pilula de control al nasterii), pe baza caruia a fost scris textul care urmeaza. Informatiile ne-au fost oferite prin bunavointa dnei dr. Nicole Syed, de la Centrul Fertility Care, Londra, 21a Soho Square W1D 4NR; Tel: 020 7437 0892; e-mail: info at naprofertility.co.uk Centrul Fertility Care din Marea Britanie utilizeaza metoda managementului fertilitatii naturale dupa modelul Creighton.
Din momentul in care pilulele au aparut pe piata, in SUA, in 1960, a inceput o controversa in jurul lor. Pilula a fost studiata din punct de vedere medical, sociologic si moral si, totusi, exista multa confuzie referitor la acesti hormoni artificiali puternici. Miliardele de dolari puse in joc pentru comercializarea pilulei si puterea industriei de control al nasterii de a face lobby atat in randul legislatorilor, cat si al mass-media poate devia atentia cetateanului de rand de la adevar. Au fost publicate studii, au fost scrise carti, iar bunul simt ar trebui cel putin sa ne puna in garda.
Ce inseamna pilula de control al nasterii ? Pilula de control al nasterii inseamna orice pilula cu hormoni artificiali, ce impiedica o femeie sa devina insarcinata, influentand fertilitatea normala a femeii.
Toate tipurile de pilule sunt aceleasi ? Nu. Exista cateva tipuri de pilule pe piata, dar, in general, acestea se impart in doua grupe: pilulele combinate si „minipilula” sau pilula numai cu progesteron.
Pilula combinata contine doi hormoni artificiali care incearca sa „mimeze” efectele hormonilor naturali numiti estrogen si progesteron. „Minipilula” are doar un singur hormon artificial, progesteron, un hormon care are un efect progestativ similar progesteronului natural.
Cum functioneaza pilula ? Pilula este conceputa sa influenteze cateva functii normale ale fertilitatii pentru a face ca femeia sa:
- nu poata concepe din cauza sterilitatii temporare sau a imobilitatii spermei si/sau 2)
- nu poata duce o sarcina pana la capat (provocandu-i un avort precoce). Acest proces este realizat in doua moduri:
o Suprimarea ovulatiei: Cand o femeie are ovulatie, hormonii eliberati din hipofiza in creier stimuleaza ovarele sa elibereze un ovul. Pilula combinata, de obicei, intrerupe eliberarea acestor hormoni, ceea ce face ca nici un ovul sa nu fie eliberat din ovare, astfel, prevenind aparitia sarcinii. Neexistand un ovul pentru fertilizare, femeia devina sterile, din punct de vedere chimic. Pilula numai cu progesteron, insa, are un efect mai slab. De obicei, aceasta nu suprima ovulatia.
o Inhibarea implantarii: Un alt aspect important al fertilitatii este procesul prin care invelisul uterului (endometrul) este reinnoit si intretinut. Dupa ce un ovul este fertilizat, acesta, de obicei, se implanteaza in acest invelis, din care isi trage substantele hranitoare si de intretinere. Progesteronul din componenta pilulei face ca invelisul uterului sa se subtieze si sa devina ineficient pentru a sustine implantarea embrionului (noului ovul fertilizat).
o Impiedicarea migratiei spermei: Inainte de ovulatie, cervixul femeii produce un mucus, cu ajutorul caruia spermatozoidul inainteaza pentru a se intalni cu ovulul. Mucusul ofera, de asemenea, substante hranitoare pentru a sustine viata celulelor spermei. Acest mucus, sub actiunea progesteronului, se ingroasa si astfel impiedica migrarea spermatozoidului.
Exista alti doi factori in fertilitatea femeii, ce pot fi afectati de pilula.
o Modificarea miscarilor trompei uterine: Progestativele diminueaza eficienta cu care trompele uterine propulseaza ovulul din ovare catre uter. Acest lucru poate face ca oul fertilizat sa nu poata ajunge in uter la timp pentru a se implanta cu succes.
o Impiedicarea aparitiei sarcinii: Dupa ce ovarele au expulzat un ovul, ciclul menstrual al femeii este controlat de o glanda formata acum din sacul ramas gol, numita corpus luteum sau corpul galben. Acesta functioneaza deja de un anumit timp, pentru a da embrionului timp sa se implanteze in uter si placentei sa inceapa sa sustina sarcina. Totusi, hormonii pilulei pot influenta corpul galben ca acesta sa functioneze neadecvat, facand ca invelisul uterului sa fie eliminat inainte ca embrionul sa se implanteze cu succes.In concluzie, fertilitatea femeii are nevoie de cateva organe si sisteme ca sa functioneze normal. Medicamentele sintetice de orice tip din gama pilulei de control al nasterilor influenteaza aceasta functionare normala, afectand fertilitatea normala a femeii si orice alte conceptii „accidentale”.
Cat de eficienta este pilula ? Teoretic, pilula are o eficacitate de peste 99%, dar, practic, rata este mult mai scazuta. Intre 1,9% si 18,1% din femei vor avea o sarcina neplanificata in primul an de utilizare a pilulei.
Aceste sarcini-surpriza, in paralel cu utilizarea pilulei, se datoreaza unui numar de factori. Interactiunea dintre pilula si diverse medicamente influenteaza nivelele necesare de hormoni din sange pentru eficienta controlului nasterii. Aceste interactiuni ale medicamentelor pot fi decisive impreuna cu pilulele ce contin o doza mica de progesteron, atunci cand apar mici modificari ale nivelelor de hormoni din sange, ceea ce poate duce la ovulatii mai frecvente si de aici pot aparea sarcini nedorite. Un alt factor al ratelor sarcinii in utilizarea pilulei este nerespectarea instructiunilor, uneori, fara nici o motivatie, cum se intampla in cazul tinerelor (15-24 de ani).
Este ovulatia suprimata intotdeauna ? Nu. Ovulatia apare in 2% pana la 10% din ciclurile femeilor care iau pilula. Daca 60 de milioane de femei din lumea utilizeaza minipilula, vor exista intre 1,2-6 milioane de ovulatii. Aceasta este o asa-zisa „ovulatie spontana” si se produce chiar mai frecvent atunci cand se utilizeaza pilula numai cu progesteron.
Ce se intampla cand apare ovulatia ? Cand pilula nu reuseste sa impiedice ovulatia, alte mecanisme intra in joc. Ingrosarea mucusului cervical face dificila migratia spermatozoidului catre ovul; totusi, daca ovulul este fertilizat, se creeaza o noua viata. Hormonii incetinesc transferul noii vieti, prin modificarea miscarilor trompei uterine, si pentru embrion ar putea fi prea tarziu ca sa mai fie viabil, cand intra in uter. Daca embrionul mai este inca viabil cand intra in uter, invelisul uterin, sub actiunea pilulei, nu este pregatit pentru implantare. Embrionul moare si ramasitele sale sunt expulzate o data cu urmatorul ciclu menstrual, care, uneori, nu este o menstruatie adevarata, chiar daca este perceputa ca atare.
Aceasta inseamna ca pilula poate cauza un avort precoce ? Da. Impiedicarea vietii nou concepute, in stadiul de embrion, sa fie transferata in uter si prevenirea implantarii in endometru sunt, de fapt, proprietatile „abortive” ale pilulei.
De ce n-am auzit despre acest lucru mai inainte ? Producatorii pilulei si mai multi oameni din sistemul medical sunt in principal preocupati de efectele colaterale medicale ale pilulei si de eficacitatea acesteia in prevenirea sarcinilor si mai putin preocupati de modul in care acest medicament realizeaza aceasta eficacitate.
Este pilula nepericuloasa ? Care sunt efectele colaterale obisnuite ale pilulei ? Exista o serie de riscuri de la grave pana la fatale si de la minore pana la cele mai neinsemnate. Urmatoarele sunt cele mai intalnite efecte colaterale intalnite la femeile care iau pilula. Aceste efecte sunt legate de dozele luate si nu se vor manifesta la toate femeile, dar, totusi, riscul exista. Estrogenii sintetici din pilula combinata pot cauza multe din aceste riscuri; progesteronul poate cauza alte riscuri si exista un singur factor de risc in cazul pilulei numai cu progesteron.
Anormalitati sanguine si cardiace
- Cheaguri de sange
- Tensiune crescuta a sangelui
Cancer
- Cancer cervical
- Tumori ale ficatului
- Cancer de piele
- Cancer mamar
Neregularitati ale ciclului menstrual
- Sangerari usoare la mijlocul ciclului
- Schimbari in cantitate a ciclului menstrual
- Menstre dureroase
- Pierderea menstruatiei
Exista si alte efecte colaterale ? Da. Unele efecte colaterale sunt minore, in timp ce altele pot fi severe si impun intreruperea administrarii. Urmatoarele efecte adverse au fost inregistrate in cazul femeilor care utilizeaza pilula: dureri de cap, migrene, depresie, scaderea sau pierderea apetitului sexual, crampe abdominale, greata, meteorism, cresterea sau scaderea in greutate, retentie de apa, greata si varsaturi, simptom premenstrual, vaginita si infectii vaginale, modificari de vedere (orbire partiala sau permanenta si intoleranta la lentilele de contact), afectiuni ale vezicii biliare, infertilitate temporara sau permanenta, cand se intrerupe administrarea pilulei la femeile cu neregularitati anterioare ale ciclului menstrual sau la tinerele care au inceput sa utilizeze pilula inainte de deplina maturitate. (…)
Am auzit ca nu exista efecte colaterale ale pilulei pe care o folosesc eu Toate medicamentele, inclusiv toate marcile de pilula, au efecte colaterale potentiale. Nu se poate spune in avans cate femei vor dezvolta aceste reactii adverse la pilula, insa exista sansa de a dezvolta o anume reactie. Este posibil ca femeile sa nu stie ca exista o legatura intre acea reactie si pilula, mai ales daca e nevoie de mai multi ani, ca aceasta reactie sa poata fi sesizata.
Daca sunt insarcinata, pot lua pilula ? Nu. Hormonii artificiali trec din laptele de mama la copil. Pilula scade, de asemenea, atat cantitatea cat si continutul de lapte produs.
Contraceptia © Asociatia Provita Media