Dupa cel de-al doilea razboi mondial, oamenii erau ingroziti la auzul ideii de eutanasie

Interviu cu dna Elspeth Chowdharay-Best, secretar de onoare al organizatiei ALERT (Against Legalised Euthanasia Researsh and Teaching)

– Doamna Best, care sunt marile probleme privind eutanasia in Marea Britanie acum?
– Atitudinea guvernului fata de oamenii batrani, grav bolnavi, in stadiu terminal. Guvernul vrea sa economsieasca bani pe seama celor batrani. Vrea ca spitalele sa scape de cei care le blocheaza paturile, impingandu-i pe acestia in case de asistenta pentru batrani. In Marea Britanie, politia investigheaza diverse scandaluri aparute in spitale si facute publice in mass-media, insa rezultatele acestor anchete nu vor fi facute publice niciodata, nu se va intampla de fapt nimic. Va dau un exemplu. A fost mediatizat cazul lui Tony Bland, un baiat care a intrat in coma dupa un accident. Daca medicii ar fi avut putin mai multa rabdare poate ca el ar fi trait. Insa medicii i-au retras tubul de hidratare si baiatul a murit in aproximativ 10 zile. In mod ironic, acest lucru a fost decis de un tribunal, deci nu a fost ilegal sa i se retraga fluidele. Un alt baiat care, de asemenea, a suferit o leziune a creierului si pe care parintii l-au luat acasa, a inceput sa comunice cu ei, dupa 3 zile. Normele Consiliului Medical General arata ca, daca retragi fluidele unui paceint in coma, politia nu va incepe nici o investigatie. Noi cerem Consiliului Medical General – organismul care controleaza medicii si care poate anula licenta de practica – ca sa-si revizuiasca din punct de vedere juridic normele. Noi nu stim incotro se indreapta din acest punct de vedere. A existat si cazul Glass, preluat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Familia a castigat cazul, deoarece mama a dorit sa se spuna clar ca fiul ei handicapat are dreptul sa traiasca, iar medicii i-au administrat o doza de diamorfina, impotriva vointei mamei sale.

– Ce forma de eutanasie doreste guvernul sa introduca prin proiectul de lege privind capacitatea mintala?
– Retragerea lichidelor sia hranei artificiale.

– Din ce parte a societatii vine presiunea cea mai mare de legalizare a eutanasiei?
– Din partea Ministerului Sanatatii, in primul rand, pentru legalizarea eutanasiei involuntare. Insa acesta se va pronunta si in favoarea eutanasiei voluntare in curand, daca eutanasia involuntara va fi adoptata legal.

– Ce atitudini favorizeaza eutanasia in Marea Britanie?
– Eutanasia are mari legaturi cu eugenia, curent nascut inainte de cel de-al II-lea razboi mondial. Sustinatorii acestor idei credeau ca oamenii asa numiti “imperfecti” trebuie nimiciti. Ei doreau sa creeze o societate perfecta. Desigur, a existat multa ipocrizie din partea lor, afirmand ca doresc o autonomie mai mare pentru bolnavii in faza terminala. Dar, in mod real, nu ai prea multe de ales cand deja ai murit. Intorcandu-ne la eutanasia involuntara, Julia Quinsless a avut dreptate, cand afirmat ca, sedand pacientii bolnavi in faza terminala, ei nu mor in acel moment, dar acest lucru le ia autonomia automat. Nu ai cum sa te consulti cu ei, iar autoritatile spun ca este in interesul lor “cel mai bun”.

– Care este atitudinea medicilor referitor la eutanasie in Marea Britanie?
– Multi medici sunt foarte buni, cu adevarat. Membrii Asociatiei Medicale Britanice au votat impotriva eutanasiei, insa conducerea acesteia, Comisia de etica a Asociatiei Medicale Britanice, care este in favoarea proiectului privind capacitatea mintala, incearca sa le forteze mana ca ei sa fie de acord cu eutanasia voluntara. Oamenii trebuie sa faca eforturi mari ca sa ajuet la ingrijirea sanatatii oricarui cetatean, care are nevoie de ea. Mama mea a fost implicata in infiintarea Serviciului National de sanatate gratuit in Marea Britanie, masura initiata de Partidul Liberal.

– Ce ar putea favoriza atitudinile pro-eutanasia in tarile europene?
– E foarte interesant, in timpul razboiului al doilea mondial, medicii olandezi au fost atat de uniti si au rezistat atat de bine presiunilor naziste de a adera la Biroul Medicilor Nazisti. E ingrozitor, totusi, ca ei au fost de acord cu legalizarea eutanasiei in tara lor, nu cu multa vreme in urma.

– Credeti ca au existat cazuri de eutanasie inainte ca ele sa fie mediatizate de mass-media si despre care oamenii nu stiau sau pur si simplu societatea a devenit mai vulnerabila la aceste probleme?
– Eu as putea doar sa reamintesc: dupa razboi, oamenii erau ingroziti numai de ideea de eutanasie, numai de gandul la ceea ce au facut nazistii. Medicii nu ar fi facut acest lucru, imediat dupa razboi. Dar, desigur, atitudinile oamenilor se schimba si oamenii uita.

– Exista multe grupuri care se opun eutanasiei in Marea Britanie?
– Mai ale organizatiile de handicapati sunt cele mai puternice grupuri impotriva eutanasiei, atat in America cat si in Marea Britanie. Comisia Drepturilor pentru Dizabilitati – o comisie guvernamentala – a intervenit in favoarea noastra, atunci cand am chemat in instanta Consiliul Medical General. Mai exista Disability Awarness in Action, care se declara impotriva eutanasiei. Acest grup este o organizatie neguvernamentala si acorda donatii si granturi impotriva eutanasiei. De asemenea mai sunt si multe alte grupuri care se opun eutanasiei in Marea Britanie.

Interviuri © Asociatia Provita Media

About Post Author

Varia

Leave a Reply