Dupa avort, pot aparea multe complicatii: dureri in zona abdomenului, spasme, greturi, varsaturi si diaree. Cu toate ca in majoritatea cazurilor nu apar urmari grave, complicatiile pot aparea aproximativ la unul din 100 de cazuri de avort facute in primul trimestru de sarcina. La fel, complicatiile se pot produce intr-un caz din 50 avorturi tardive.
Cele mai grave complicatii
Hemoragii intense
Este normala o anumita scurgere de sange, dupa avort. Totusi, exista si riscul hemoragiilor grave, mai ales daca este atinsa artera uterina. Cand se intampla acest lucru, femeia are nevoie de transfuzie.
Infectia
In timpul avortului, in uter pot patrunde bacterii. Drept rezultat, apare o infectie. O infectie grava poate duce la cresterea temperaturii timp de cateva zile, ceea ce presupune o spitalizare indelungata.
Avort incomplet
In uter poate ramane tesut si bucati din copil. Drept rezultat, se poate declansa o hemoragie si o infectie. De exemplu, medicamentul RU 486 nu functioneaza intr-un caz din 20.
Reactie alergica la medicamente
Reactia alergica la anestezie in timpul avortului poate duce la convulsii, infarct si, uneori, chiar la moarte.
Leziuni ale colului uterin
Colul uterin poate fi taiat sau rupt cu instrumentele cu care se face avortul.
Cicatrice ale membranei interne a uterului
Tubul de aspiratie, chiuretele si alte instrumente pot lasa cicatrice in membrana uterului.
Perforarea uterului
Uterul poate fi intepat sau perforat cu instrumentele de avort. Cu cat e mai mare sarcina, cu atat creste riscul acestor complicatii. Daca s-a produs perforarea uterului, e nevoie de o operatie complicata, iar unele cazuri chiar de amputarea uterului (histerectomie).
Leziuni ale organelor interne
Cand este perforat uterul, se pot produce leziuni ale organelor interne, aflate in imediata apropiere a uterului, cum ar fi vezica urinara sau intestinele.
Moartea
In cazuri extreme, complicatiile avortului pot duce la moarte. In special sunt periculoase hemoragiile mari, leziunile organelor si a peretilor uterini si reactia negativa la anestezie. Aceste complicatii sunt rare, de obicei mai putin de 20 de cazuri anual.
Ajutorul este posibil
Uneori, e insuportabil de greu, sa te afli in fata unei sarcini neasteptate. Iata de ce este atat de important sa stim unde sa ne adresam dupa ajutor. incearca sa vorbesti cu un om in care ai incredere: cu tatal copilului, cu parintii tai, cu un prieten sau o prietena, cu organizatiile care sprijina femeile in criza de sarcina, vezi aici, mai multe posibilitati, cu un preot.
© Asociatia Provita Media