Interviu cu dr. John C. Willke, autorul cartii Avortul, intrebari si raspunsuri, presedintele organizatiei International Right to Life (U.S.A.), presedinte al Life Issues Institute Inc.
Peste tot in lume, miscarea pro-vita trebuie sa faca fata unei majoritati care accepta avortul. Nu mai vorbesc de contraceptie, caci aceasta tema, fiind cumva pe plan secund in raport cu avortul, se insinueaza perfid in acceptiunea generala, depasind orice granita. Mai ales acest fapt se petrece in Romania. Aici, contraceptia este sprijinita in totalitate de stat si de breasla medicilor. Multor organizatii pro-vita de peste ocean sau din tarile europene, organizatii care au acumulat ani buni de experienta, situatia din Romania li se arata plina de ciudatenii, de paradoxuri. Cum e posibila aceasta schimbare, peste noapte, de la un regim restrictiv, la o libertate totala a avortului, a contraceptiei, a sexualitatii lipsite de prejudecati? Ce i-a determinat pe romani sa accepte, in masa, avortul si celelalte atitudini din categoria liberalismului desantat, care inabusa viziunea crestina asupra vietii? Raspunsurile pentru noi, cei care traim zi de zi in aceasta realitate intoarsa pe dos, se disting cu greutate. De aceea contactele cu reprezentantii organizatiilor pro-vita de peste ocean devin cu adevarat momente de iluminare.
– Domnule doctor Willke, cum vedeti miscarea pro-vita europeana?
– Chiar de curand ne-am intors, eu si sotia mea, dintr-o calatorie de 2 saptamani in Ucraina. Am vorbit in cateva orase si la doua universitati in fiecare zi. Am vorbit catorva mii de oameni tineri in majoritate. Am fost foarte impresionati de interesul pe care l-au aratat. Au ascultat ceea ce le-am spus, dupa care ne-au pus intrebari… Problemele din Ucraina sunt foarte profunde si cu implicatii mari. Sunteti din Romania si stiti despre ce vorbesc… Din cate stiu, Romania si Rusia sunt tarile cu cele mai proaste date din lume la acest capitol, pierdeti populatie din aceasta cauza. Totusi, un semn incurajator este ca tinerii deschid ochii la aceste probleme si inteleg ca viitorul nu consta in datele oferite de guverne, ci in mai multi copii. Un nou copil nu este pur si simplu o gura in plus. Un nou copil are o inima si are maini, este un viitor adult, care va putea lucra ca sa scoata tara starea in care se afla. Suntem impresionati de saracia economica si de pierderea populatiei. Pe de alta parte, am intalnit atat de multi tineri, cu idei proaspete, incat avem sperante si credem ca aici este viitorul.
– Avortul are ceva in comun cu saracia? Si in tarile bogate se fac avorturi…
– Da, se fac, dar nu atat de multe… In SUA, se nasc 4 copii la unul omorat prin avort. In Ucraina 2,5 copii sunt omorati prin avort, la unul care se naste. Aceasta este diferenta enorma dintre cele doua tari. Saracia nu ar trebui sa fie un motiv pentru avort in tarile occidentale, care au mai multe resurse. Uneori, oamenii spun ca este… Dar cred ca in tara dvs. saracia este cu adevarat o problema, si nu numai la dvs., ci si in Rusia sau Ucraina este la fel… Totusi, daca am vizita tara dvs. acum, cum am facut-o acum 15 ani, am spune, da, s-au schimbat multe, s-a facut un progres considerabil… Vedeti cladirile care se reinnoiesc sau se construiesc, noi masini etc., e un semn…
– Ce fel de legislatie ar trebui sa urmareasca organizatiile pro-vita, asa incat sa alerteze populatia in fata pericolului avortului?
– Tara dvs si, de fapt, toate tarile europene pierd masiv populatie, care inseamna, la urma urmei, bogatia voastra. Copiii chiar sunt viitorul nostru. A-i omori este un gest prostesc. Legea ar trebui sa ajute mamele. Daca mama spune: “Nu-mi pot permite acest copil”, legea ar trebui sa spune: “Te pot ajuta”. Trebuie sa avem in vedere toate aceste lucruri… Nu putem scapa de saracie, omorandu-i pe cei saraci. Nu aceasta este solutia. La urma urmei, ar trebui sa spunem, nu putem permite avorturile, cu exceptia, poate, a unor motive foarte neobisnuite.
– Ce s-ar putea face pentru stavilirea campaniilor masive ale planning-ului familial, care schimba de fapt mentalitatile? Planning-ul familial a devenit o politica de stat in toate tarile Europei de Est.
– Cel mai important lucru este educatia. Oamenii de la planificarea familiala spun: “Nu e un copil, sunt doar niste celule si tu inca nu esti mama.” Dar noi cunoastem faptele stiintifice, nu-i asa? Am distribuit 27 de seturi de diapozitive diferite, am mers prin toata Ucraina, aratand oamenilor ca aceasta e o fiinta vie, incepand de la prima sa celula. Spuneti-le femeilor ca la doar o saptamana de la lipsa ciclului ei menstrual, inima bebelusului ei bate, deci este viu, deci nu trebuie omorat. Vedeti ca cei de la planning nu le spun femeilor nimic despre asta.
-Cum putem sa-i convingem pe medici sa nu mai faca avorturi?
– Ii putem convinge pe medici ca avortul este un rau, dar atata timp cat acestia vor scoate bani multi din avort, aceasta va ramane o mare problema.Nu pot raspune bine la aceasta intrebare, caci aveti propriile dvs legi si obiceiuri… Dar stim ca multi medici nu ar mai face avort, daca ar avea un salariu foarte bun de la stat. Probabil ca statul ar trebui sa remunereze medicii mai bine… Nu stiu sigur care ar fi raspunsul cel mai bun, dar stiu ca aceasta e o problema capitala… Am vorbit cu medici recent care spuneau: “Nu-mi place sa fac avort, stiu ca fac un rau, dar trebuie sa-mi hranesc familia, trebuie sa-mi sustin fiul la facultate…” Aici ar trebui sa lucram, acestor probleme sa ne adresam…
Interviuri © Asociatia Provita Media