Noutati editoriale la Editura Icona, Arad

Am primit la redactie mai multe carti si brosuri, de la Editura Icona, Arad, cu rugamintea de a le promova. Nr. de telefon al editurii, unde se pot comanda acestea: 0724 223 407; 0766 881 899.

„Copiii cu handicap. Indrumari crestine familiei de azi”, Laura Chilnicean, Editura „Icona”, Arad, 2014;

Profesoara Laura Chilnicean, mama a patru copii, ne pune la dispozitie aceasta carte, destinata parintilor, in general, si, in special, familiilor care au un copil cu handicap.

Laura Chilnicean este licentiata in teologie ortodoxa-asistenta sociala si psihologie si este profesor de educatie speciala la Centrul Scolar pentru Educatie Inclusiva Arad. Este o carte data spre invatatura parintilor. Cum spune si dna Chilnicean: „Copilul cu autism este sincer, pur, curat, nu stie sa minta, ia lucrurile ad litteram, nu vrea sa faca rau nimanui, rabda cu stoicism rautatile celor din jur si lupta intr-un mod personal sa supravietuiasca lumii si mentalitatii noastre, iar noi ar trebui sa ne adaptam si sa invatam sa traim alaturi de un astfel de copil”. Unul din sfaturile doamnei profesoare este ca fiecare dintre noi sa incerce sa ajute familiile cu copii cu handicap: „Ideal ar fi sa caute chiar astfel de copii, sa-si ofere ajutorul numai si pentru cateva ore, 2-3, o ora, oricat, e binevenit si orice fel de ajutor vine benefic in intampinarea parintilor, in special a mamei (…)”.

Fiecare capitol are drept punct de plecare cate un gand despre copii, preluat din cartea lui Ernest Bernea, „Indemn la simplitate”, si trateaza o multitudine de teme, de la nasterea de prunci, la povete si indrumari pentru familiile cu copii cu handicap, la fericirea acestor familii, relatia lor cu Dumnezeu, cu Biserica, cu parintele duhovnic si pana la descoperirea sensibilitatii acestor copii, alaturi de care si prin care parintii pot gasi fericirea intalnirii cu Hristos.

„Profesorului meu, cu drag, un elev autist…”, Laura Chilnicean, Editura „Icona”, Arad, 2015;

Ea insasi mama a unui copil cu autism, profesoara  Laura Chilnicean a scris aceasta carte cu grija, dar si cu gratia unui parinte  si profesor preocupat de nevoia copiilor cu autism.

Autismul este o tulburare neuropsihiatrica,  cu o varietate de manifestari, date de disfunctionalitati ale sistemului nervos central. Cauzele bolii raman deocamdata necunoscute.

Pe de o parte, mama si intreaga familie, in primul rand, iar, pe de alta parte, profesorii de educatie speciala, cum este si dna Chilncean, cu atentie si rabdare, incearca sa creeze o punte a comunicarii si a intelegerii lumii copilului cu autism, creand astfel o punte spre inima lor.

Cartea este scrisa de la persoana intai si descrie, in acest fel, nevoile si manifestarile copiilor cu autism, in efortul lor de a fi intelesi si modul lor de a-i intelege pe ceilalti. Bazata pe cazuri de copii cu diverse tipuri de autism, cartea incearca sa impartaseasca din experienta autoarei si sa puna la dispozitia altor profesori „reflectii psiho-educative tuturor cadrelor didactice, care lucreaza cu copiii cu autism”.

„Decalogul femeii”, Laura Chilnicean, 48 p., Editura Icona, Arad, 2015

Cartea este un ghid de 10 indrumari, dupa modelul „Celor zece porunci”. Autoarea face apel la scrierile geografului roman Simion Mehedinti-Soveja, care a fost si un mare pedagog crestin. Simion Mehedinti spunea:„Oamenii mari au avut intotdeauna mame cu insusiri alese, iar valoarea unui neam se judeca mai mult dupa femei, decat dupa barbati”.

Aceste 10 indrumari sunt oferite femeilor, mamelor ca „repere de conduita crestina” in lumea noastra zbuciumata de azi: „1. Fii femeie si mama adevarata. 2. Chipul tau e chipul curatiei. 3. Nu lua in desert menirea ta. 4. Odihneste-ti sufletul in Dumnezeu. 5. Cinsteste-le pe adevaratele femei si mame. 6. Nu-ti vinde credinta. 7. Nu insela increderea ce ti s-a dat. 8. Nu-ti ucide copiii si sufletul. 9. Nu-ti marturisi vrednicia. 10. Nu-ti instraina feminitatea”Sunt teme cu reverberatii asupra unor aspecte din viata de zi cu zi ce privesc femeia: ziua femeii, educatia si comportamentul sau, avortul, relatia cu Biserica, modelele sale s.a. In jurul acestor teme autoarea, dna Laura Chilnicean, tese incet-incet texte pline de intelepciune si gingasie:„…chipul femeii si al mamei se poate perverti atunci cand aceasta isi insuseste pacatul ingrozitor al injuraturilor, al sudalmelor si al tuturor cuvintelor lor rele. Ea insasi e creata cu o feminitate si o puritate demna de firea ei, care se pierd folosind acestea. Este ceea ce se spune in Sfanta Scriptura: cum poate un izvor sa dea si apa dulce si apa amara?”

Alte carti, de la aceeasi editura, se prezinta prin chiar titlul lor si sunt de mult folos in orice casa:

Fericit este omul care-si va umple casa de copii. Marturii ale familiilor cu multi copii”, Editura „Icona”, Arad, 2015; „Rugaciunile parintilor pentru copiii lor”, Editura „Icona”, Arad, 2015;  „Darul Maicii Domnului. Legende crestine”, Laura Chilnicean, Editura „Icona”, Arad, 2015; „Istorioare moral-religioase”, antologie alcatuita de Pr. Valeriu Dobrescu, Editura Icona, Arad, 2016.

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply