Autor: Larisa Iftime, publicat in Dosar Provita Media nr. 15, mai 2003
In Romania, de-a lungul timpului, au fost folosite cu precadere metodele naturale de contraceptie. Metodele moderne, la scara mare, sunt de data recenta. Pilulele sau anticonceptionalele orale, cu progesteron sau cu progesteron si estrogen si dispozitivele intrauterine (DIU) au aparut pe piata, in mod oficial, dupa 1989. La 26 decembrie 1989, a fost abrogata legislatia restrictiva a avortului, adoptata in 1966 si dezvoltata in anii care au urmat. Unele dintre metodele de contraceptie moderna au circulat pe piata neagra din Romania si inainte de 1989. Prezenta lor a fost semnalata mai ales in Transilvania, fiind aduse din Ungaria.(1)
Cu toate ca o cantitate uriasa de contraceptive a fost pusa in vanzare pe piata din Romania sau a fost distribuita gratuit, informatiile despre contraceptie sunt deficitare sau prezentate unilateral. Companiile care promoveaza contraceptia arata numai asa-zisele “beneficii” ale ei. Romanii cunosc foarte putin riscurile pe care le implica contraceptia moderna, riscuri, ce pot merge pana la decesul femeii. Din statisticile organizatiilor care militeaza agresiv pentru contraceptie, reiese ca utilizarea acestor metode a crescut foarte mult, mai ales dupa 1993.(2) Se vorbeste de o aliniere la tendintele mondiale, de impunere a unei solutii alternative care sa duca la scaderea numarului mare de avorturi. Toate aceste transformari insa conduc la scaderea fertilitatii an de an, intr-un ritm nemaiintalnit in istoria Romaniei, si la intensificarea sexualitatii.
Dupa datele UNICEF, la nivelul anului 1992, rata fertilitatii inregistrase o diminuare cu 25%, in 15 ani, la nivel mondial. (3) Utilizarea contraceptiei pe scara larga, in Romania, ca alternativa la avort, nu si-a aratat efectele. Rata avorturilor se mentine, in continuare, la un nivel foarte ridicat. Mai mult, Romania se afla in grupul restrans de tari cu un numar foarte ridicat al avorturilor. in acelasi timp, presiunea pe care au indus-o campaniile de promovare a contraceptiei, la nivelul societatii, a condus la minimalizarea altor puncte de vedere, mai ales cele pro-vita Astfel, sunt total ignorate efectele acestor “produse” la nivelul sanatatii si al mentalitatilor.
Generatiile tinere devin din ce in ce mai vulnerabile, din punct de vedere fizic, dupa un consum excesiv de substante hormonale. Vulnerabilitatile de la nivelul sanatatii fizice, in aceste conditii, se extind si asupra sanatatii morale, situatie confirmata de sociologi, care arata o diminuare a capacitatilor de asumare a responsabilitatilor. Contraceptia a devenit un concept, care in acest vartej general, nu poate fi analizat cu luciditate. Nelinistile create de escaladarea situatiei avortului ii confera rang de prima solutie.
- NOTE:
- Dr. Horga, Mihai, “Contraception and Abortion in Romania”, Backround paper for the strategic assessment of policy, programme and research issues related to pregnancy in Romania, Oct. 2001, p. 17.
- Studiul Sanatatea reproducerii. Romania 1999, p.128
- Raportul State of The World”s Children, UNICEF, 1992
Editoriale © Asociatia Provita Media