Sursa: Benoit.Bayle1.free.fr, septembrie 2009
Este titlul unui volum dedicat psihologiei prenatale, scris de Benoit Bayle, medic psihiatru si doctor in filozofie, autor al numeroase lucrari in domeniu din Franta. Cartea a aparut la Editura Robert Laffont. Avand in vedere „miracolele altadata de neconceput” din domeniul medicinei procreative, autorul se intreaba, pe drept cuvant: „Care sunt riscurile pentru fiinta umana de a fi conceputa, manipulata, selectionata, consumata, intr-un cuvant, produsa, prin intermediul tehnologiilor medicale?” Desi caracterizata de cele mai bune intentii, perspectiva medicinei procreative s-a schimbat mult.
„Dorinta de a stapani procrearea indivizilor din propria specie nu cumva atrage riscul transformarii aproapelui intr-un instrument?”, se intreaba autorul. Perspectiva medicinei regenerative se deschide si suscita sperantele cele mai absurde, gratie utilizarii embrionilor supranumerari, crearea liniilor de celule stem, plecand de la acesti embrioni, care ar permite grefele cele mai inedite din istoria medicinei.
Intre un „paseism putin realizabil” si un „progresism la limita”, Benoit Bayle propune o a treia cale, care se sprijina pe demnitatea neconditionata a embrionului uman.
Alte carti de acelasi autor: Benoit Bayle, L’embryon sur le divan, Ed. Masson, 2003; Benoit Bayle, „L‘ enfant à naître – Identité conceptionnelle et gestation psychique”, Ed. Érès, 2005; Benoit Bayle, L‘identité conceptionnelle. Tout se joue-t-il avant la naissance ?, Ed. Penta-L’Harmattan, 2005 ; À la poursuite de l’enfant parfait. L’avenir de la procréation humaine, Éditions Robert Laffont, 2009.
Fertilizarea in vitro © Asociatia Provita Media