Religiile si bioetica in Franta

La Croix prezinta opiniile reprezentantilor principalelor religii din Franta cu misiune de informare parlamentara – Olivier Abel (profesor de filozofie etica la Facultatea de Teologie Protestanta de la Universitatea din Paris), Haïm Korsia (rabinul din fortele armate) si Xavier Lacroix (teolog si profesor de etica la Universitatea Catolica din Lyon) – prezenti la recentele audieri in vederea revizuirii legii bioeticii din aceasta tara. Cotidianul amintit subliniaza ca acesti reprezentanti, fiecare in maniera sa, au insistat asupra unui imperativ dublu: de a opta pentru o lege-cadru si de a proteja persoanele cele mai vulnerabile. (Genetique.org semnaleaza ca acest concept al legii-cadru ramane neclar la nivelul dezbaterilor nationale).

Pentru Xavier Lacroix, „criteriul judecatii etice trebuie sa se bazeze pe situatiile de mare fragilitate, care sunt in special inceputul si sfarsitul vietii”. Pentru el, „neutilitatea sociala sau economica” nu este un termen constitutiv pentru demnitatea umana.

Privitor la diagnosticul de preimplantare, Xavier Lacroix a insistat asupra faptului ca „vointa individuala nu poate decide apatenenta unei fiinte potentiale la specia umana”. (La Croix, 23 ianuarie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply