Un studiu al Centrului de analiza strategica din Franta se intreaba asupra pertinentei de a intelege campul de aplicare a Legii bioeticii in domeniul neurostiintelor.
Intitulat „Impact des neurosciences: quels enjeux éthiques pour quelles régulations? („Impactul neurostiintelor: ce mize etice si ce reglementari avem?), studiul se intreaba asupra progresului neurostiintelor, discipline aflate in plin avant, a carei utilizare in afara cadrului medical provoaca „temeri si fantasme”. In SUA, spre exemplu, neuro-imageria permite deja sa se dovedeasca iresponsabilitatea penala a acuzatilor.
Pe de alta parte, anumiti oameni se intreaba asupra posibilitatii de utilizare a neurostiintelor pentru a ameliora performantele. Insa aceasta intrebare privind performantele trimite la chestiuni fundamentale: vom vedea aparand o noua conceptie a normalitatii? „Vom vedea noi oare aparand o societate cu 2 viteze, anumiti oameni avand mijloacele de a accede la tehnologii si altii, nu?”
Protectia datelor emise de neurospecialisti reprezinta, de asemenea, una din mizele sensibile ale dezvoltarii acestei disciplini: „oficiile de recrutare a angajatilor sau societatile de asigurare ar putea cauta, de exemplu, sa obtina astfel de date in scop de selectie a candidatilor”, sugereaza Sarah Sauneron, specialist in neurobiologia si neuropsihologia comportamentului uman.
Studiile ce vizeaza o intelegere mai buna a mecanismelor cerebrale, sustinand luarea de decizii, fac sa ne temem de o manipulare a comportamentelor in scop mercantil.
Agentia de biomedicina din Franta, Oficiul parlamentar pentru optiuni stiintifice si tehnologice (OPECST) si Comisia consultativa nationala de etica s-au pronuntat toate in favoarea unei extinderi a Legii bioeticii in domeniul neurostiintelor. Sarah Sauneron sustine principiul unei legi-cadru, care sa defineasca principiile etice, mai degraba decat o lege detailata. Ea sugereaza, de asemenea, de a se deschide dezbaterile etice asupra domeniului neurostiintelor in cadrul dezbaterii Legii bioetice, dezbateri care vor avea loc pana in iunie 2009. (Le Quotidien du Médecin, 6 aprilie 2009)