Doamna Victoria Thorn din Milwaukee (SUA), psiholog de profesie, este un important specialist in acest domeniu. De aproape 25 de ani, ea se ocupa de vindecarea femeilor care sufera de pe urma avortului. Este fondatoarea Proiectului Rahila, devenita o organizatie de nivel national si international. Aceasta retea se bazeaza in principal pe vindecarea spirituala a femeii, prin spovedanie, dar sunt abordate si alte aspecte ale videncarii, cum este cel uman.In retea, activeaza, in acest scop, asistenti special instruiti, specialisti din sanatate si oameni de alte profesii care manifesta interes, alaturi de care se afla multi preoti. In Romania, domnia sa a tinut conferinte la Calarasi, Bucuresti si Oradea.
In perioada 22-24 octombrie a.c., dna Victoria Thorn a sustinut conferinte in trei orase din Romania, in care a vorbit despre necesitatea consilierii si sprijinirii femeilor care au facut avort. Asociatia Provita Media, care a facut invitatia, considera ca dezvoltarea acestei teme, urmate de punerea ideilor in practica, in Romania, este de o stringenta actualitate. Din pacate, rata avortului, incepand cu anii ”90, arata ca exista un numar mare de femei care sufera. Statisticile spun ca, in medie, romancele au facut cam 3 avorturi in decursul vietii. In acelasi timp, atat la nivel guvernamental, cat la nivelul organizatiilor neguvernamentale domeniul durerii si traumei post-avort nu este inca cercetat, necum abordat practic.
Aceste organizatii pot fi intalnite in mai multe tari din lume, in afara de SUA, precum Noua Zeelanda, Canada, Bahamas, Guam. In ultima vreme, proiecte de acest tip au aparut si continua sa apara in mai multe tari din Europa de Est, ca Polonia, Ucraina, dar si in tari precum Mexic si India.
In linii mari, activitatea se desfasoara pe cateva nivele care necesita o dotare minima si costuri mici. Fiecare centru are un mic birou cu centrala telefonica unde exista mereu un om care poate primi mesaje de la femeile care sufera si care au nevoie de ajutor. Centrul este facut cunoscut prin fluturasi si carti de vizita lasate in locurile frecventate de femei, inclusiv in biserica. Dialogul intretinut cu femeia care cauta ajutor are rolul de a arata ca femeia poate fi ajutata, ca exista oameni care pot sa o ajute. Femeile pot vorbi cu preoti sau cu oameni informati in domeniul avortului, asistenti sociali, medici sau psihologi.
Conceptul care sta la baza acestui proiect este ca experienta avortului poate schimba radical viata unei femei, la nivel fizic, psihic si spiritual. Din experienta acumulata in munca cu femeile in suferinta, dna Thorn este de parere ca durerile si suferinta de dupa avort nu sunt de natura patologica, insa, in multe cazuri, durerea poate induce un sindrom patologic. Toate femeile, insa, manifesta o suferinta despre care vor sa vorbeasca, sa o jeleasca si sa-i dea o incarcatura spirituala. in Vechiul Testament, in Ieremia 31:15-17, sta scris: ” Asa zice Domnul: “Glas se aude in Rama, bocet si plangere amara. Rahila isi plange copiii si nu vrea sa se mangaie de copiii sai, pentru ca nu mai sunt”. Asa zice Domnul: infraneaza-ti glasul de la bocet si ochii de la lacrimi, ca vei avea plata pentru munca ta, zice Domnul, si ei se vor intoarce din tara dusmana; Este nadejde pentru viitorul tau, zice Domnul, ca fiii tai se vor intoarce in hotarele lor.” Proiectul Rahila se bazeaza anume pe ideea de nadejde, speranta de vindecare a sufletului femeii ranit prin avort.
Doamna Victoria Thorn a adus in dezbatere ideea legaturii fizice dintre mama si orice copil conceput de aceasta. In toate aceste teme puse in dezbatere, ea face apel la ultimele cercetari medicale si stiintifice. Cercetarile recente arata ca celulele mamei sunt transmise oricarui copil conceput, la fel precum si celulele copiilor sunt transmise atat mamei, cat si fratilor si surorilor care vin din urma. Acest fenomen se numeste microhimerism. in plan psihic si spiritual, exista ecouri ale acestei relatii celulare, care se manifesta ca o memorie in care se inregistreaza aceste evenimente intraumane. Cu alte cuvinte, prezenta celulelor copiilor la mama pot fi responsabile de faptul ca mama nu poate uita experienta avortului. Chiar si femeile foarte in varsta isi mai deplang copiii avortati sau pierduti chiar prin pierdere spontana de sarcina. Avortul nu este niciodata “un eveniment lipsit de importanta”. Faptul ca faci un avort nu sterge schimbarile biologice incepute la conceptie. Femeile poarta in ele aceste celule pana la sfarsitul vietii si astfel nu uita copilul sau copiii pe care i-au conceput. Dna Thorn a raspuns, de asemenea, multor interpelari venite din partea participantilor.
Conferinta de la Calarasi (22.10.2008), s-a desfasurat sub genericul generos al intaririi familiei. Alaturi de Provita Media, la organizarea evenimentului a participat si Asociatia Provita Calarasi, condusa de dna dr. Gabriela Florea. In sala de sedinte a Consiliului judetean Calarasi, au fost prezenti preoti, profesori de religie, asistenti sociali si elevi. Participantilor le-au fost puse la dispozitie mai multe texte pe tema conferintei si li s-a inmanat cate un exemplar din cartea “O viziune asupra vietii”, care prezinta fenomenul avortului din Romania.
Conferinta de la Bucuresti (23.10.2008), a fost organizata impreuna cu Centrul Diecezan de Pastoratie a Familiei, condus de parintele Fabian Mariut, la Institutul Romano-Catolic “Sfanta Tereza”. Au participat medici, asistenti medicali, preoti, psihologi.
La Oradea (24.10.2008), dna Victoria Thorn a conferentiat in fata participantilor la Conferinta Medicilor de Familie, eveniment care a avut loc cu binecuvantarea Prea Sfintitului Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, si coordonat de dr. Radu Vidra. In aceeasi zi, dna Victoria Thorn a acordat un interviu posturilor de radio “Radio Maria” si “Radio Vocea Evangheliei”.
Conferinte © Asociatia Provita Media