Un proiect de lege initiat de sapte parlamentari, in frunte cu ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, aprobat in Comisiile Senatului, prevede ca donarea se poate face prin acord prezumat. Acordul prezumat presupune ca persoana care nu si-a exprimat in timpul vietii, in mod explicit, refuzul de a-si dona organele dupa intrarea in moarte clinica este de acord, in mod implicit, cu donarea.
Legea ii are ca initiatori pe deputatii Mircea Ifrim (PRM), Petre Movila (PD-L), Eugen Nicolaescu (PNL), Ion Luchian (PNL), Aurel Nechita (PSD), Ovidiu Brinzan (PSD) si senatorul PD-L Dan Sabau. In expunerea de motive a legii se arata ca transplantul a devenit in cazul multor bolnavi singura solutie de salvare sau ca pacientii sa duca o viata normala. Ei invoca faptul ca numarul bolnavilor pe lista de asteptare este foarte mare, iar cel al donatorilor, foarte mic si sustin ca aceasta practica ar fi fost legiferata in deja in tari ca Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Pentru a preintampina eventualele abuzuri privind donarea, a fost introdus un articol in care prelevarea fara consimtamant, cu exceptia acordului prezumat, este socotita drept infractiune care se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 7 ani. Dr. Irinel Popescu, presedintele Romtransplant, a declarat ca „cel mai corect este ca prelevarea de organe sa se faca dupa dorinta decedatului aflat in moarte cerebrala”.
Ilie Badescu, presedintele Asociatiei Sociologilor din Romania, a declarat ca acordul prezumat „intra in conflict cu modelul crestin si cu ideea de persoana. Tot ce se intampla in jurul persoanei, din momentul in care a fost conceputa, din stadiul intrauterin cum s-ar spune si pana in momentul in care trece in lumea de dincolo, tine de acea persoana. […] Nu pot veni niste specialisti abstracti sa il hacuiasca [pe om] asa cum cred ei de cuviinta”, a declarat Ilie Badescu.
Biserica Ortodoxa Romana si-a declarat dezacordul fata de donarea organelor prin acord prezumat. Problema a fost discutata si intr-o sedinta a Sfantului Sinod. Potrivit unui comunicat de presa, Sfantul Sinod „isi exprima dezacordul fata de introducerea notiunii de «consimtamant prezumat» in articolul 142 al Legii 95/2006 si a celorlalte amendamente ce decurg din acesta, deoarece contravine principiilor morale crestin-ortodoxe, anuleaza principiul daruirii de sine si al dragostei fratesti cuprins in consimtamantul explicit si exclude rolul familiei in cazul persoanelor aflate in moarte cerebrala sau decedate, daca acestea nu si-au exprimat clar acordul in timpul vietii”. (Ziua, 12 martie)