In Portugalia, avortul a devenit legal pana la 10 saptamani de sarcina. Legea controversata, adoptata in parlamentul condus de socialisti, a intrat in vigoare la 15 iulie. Campania referendumul a asmutit populatia urbana mai tanara impotriva celei din zonele rurale traditionale si Biserica Catolica. Unele mijloace media au relatat ca cel putin noua spitale regionale nu vor face avort din cauza ca medicii au refuzat sa le practice.(CNN, 15 iulie 2007)
S-a relatat ca majoritatea medicilor portughezi vor refuza sa faca avorturi, dupa legalizarea avortului. Legea a intrat in vigoare la 15 iulie si 80% din medici se asteapta sa refuze practicarea avorturilor. Monseniorul Carlos Alberto Moreira di Azevedo, purtator de cuvant al Conferintei Episcopilor, a declarat: „Mediciii si asistentele catolice au fost incurajati sa faca recurs la obiectia lor de constiinta si multi au facut-o. Acest lucru reprezinta o surpriza pentru guvern. Multe spitale nu vor putea efectua avorturi deoarece multi medici au recurs la dreptul lor de obiectie a constiintei”. (Fides/CWN on EWTN, 18 iulie 2007)
Medicii din Argentina protesteaza impotriva incercarilor guvernului de a liberaliza avortul. Consortiul Medicilor Catolici din Buenos Aires a dat publicitatii o declaratie care arata ca medicii nu vor face avorturi si au dreptul la o obiectie de constiinta. In aceasta declaratie se mai spune: “Legea naturala ne invata ca fara echivoc ca dreptul la viata este primul drept al omului si nimeni nu poate dispune de el. De aceea nici politicienii, nici legiuitorii, nici autoritatile nu trebie sa se astepte ca medicii – care prin vocatie, profesie si traditie jura sa sa protejeze viata si sanatatea omului – sa practice avortul , omorarea celor mai mici si mai inocente fiinte umane.” (LifeSite, 9 iulie 2007)