Autor: Samantha Singson, Friday Fax, 1 aprilie 2007
La intrunirea recent incheiata de la Geneva a Comisiei Drepturilor Omului, cativa raportori speciali ai ONU si-au prezentat rapoartele anuale. In aceste rapoarte, sunt atacate conceptele religioase, care formeaza scutul de aparare impotriva radicalilor feministi, este promovat pe larg un punct de vedere radical al drepturilor homosexualilor si, prin argumentele pe care le impun, discrediteaza suveranitatea nationala.
Raportorul special, Yakin Erturk, care analizeaza Violenta impotriva Femeilor a declarat ca in anul care urmeaza va pune un accent special pe orientarea sexuala. In acest an, dnei Erturk cere statelor membre ale Conventiei privind Eliminarea impotriva Discriminarii Femeilor, in raportul sau, sa elimine orice rezerve privind religia. Erturk a declarat ca orice asemenea rezerva poate fi privita drept „incompatibila” cu Conventia si contrara drepturilor femeilor.
Erturk, de asemenea, a declarat Comisiei pentru Drepturile Omului ca programele bazate pe promovarea abstinentei in combaterea HIV/SIDA „reimpun ideologii ale controlului barbatilor asupra sexualitatii femeilor (indiferent de cadrul cultural al acestora) si, prin urmare, contribuie la perpetuarea cauzelor principale ale multor forme de violenta impotriva femeilor.”
Raportorul special al ONU pe probleme de sanatate, Paul Hunt, a cerut Comisiei pentru Drepturile Omului sa impuna conceptul „dreptul la sanatate”, un termen foarte vag si controversat care contine politici radicale sexuale. El a declarat ca exista multe moduri de a promova dreptul la sanatate, inclusiv „prin precedent in cazul organismelor cu responsabilitate in ceea ce priveste interpretarea drepturilor omului”.
Hunt a anuntat in timpul unei sedinte a Comisiei privind Statutul Femeilor din martie anul acesta ca majoritatea rapoartelor sale „privesc sanatatea sexuala si reproductiva a tinerelor fete”. El a declarat ca unul dintre scopurile muncii sale, ca raportor special, este sa-i invete pe copii despre sex, fara sa foloseasca termenul „reproducere”, mentionand: „Daca adultii ingroapa sexualitatea in termenul „reproducere”, cum il vor intelege copiii? Prin urmare, eu vorbesc despre drepturile la sanatate sexuala.”
Titlul de raportor special al ONU este un titlu dat persoanelor care lucreaza din partea Natiunilor Unite, care au un mandat specific din partea fostei Comisii a Drepturilor Omului a ONU de a investiga, monitoriza si recomanda solutii in problemele privind drepturile omului. Raportorii speciali trebuie sa aiba „o inalta tinuta morala” si sa actioneze cu „integritate, independenta si impartialitate”. Ei au mandate de trei ani, care pot fi reinnoite.
Pozitia lui Paul Hunt a constituit o sursa de controverse in sedinta Comisiei pentru Drepturile Omului. Conservatorii din Comisie au declarat pentru Friday Fax ca delegatii sunt interesati sa anuleze mandatele raportorilor care depasesc sau abuzeaza de puterea mandatelor lor in scopul promovarii agendelor personale, precum si sa elimine, in general, anumite posturi de raportor special. Ei au remarcat ca 9 din cei 37 de raportori speciali sunt autorii „Principiilor Yogyakarta”, care promoveaza drepturile homosexualilor ca drepturi internationale ale omului, iar alti 3 raportori speciali, inclusiv dl Paul Hunt, sunt membri ai Comisiei de experti juridici ai organizatiei neguvernamentale Centrul pentru Drepturi Reproductive (organizatie pentru avort).
Data limita a Comisiei pentru Drepturile Omului care va stabili continuarea sau nu a mandatelor raportorilor speciali este 18 iunie.