Legea capacitatii mintale/2005 din Marea Britanie a intrat partial in vigoare la inceputul lunii aprilie 2007. Ziarul „The Daily Mail” relateaza despre ingrijorarea serioasa din partea catorva medici, care s-au opus unor elemente ale legii care vor face obligatorii in mod legal testamentele „privind viata” si imputernicirile privind ingrijirea medicala. Dr. Peter Saunders membru al Fratiei Medicale Crestine (Christian Medical Fellowship) a declarat ca legea este periculoasa pentru oamenii fara capacitate mintala, care sunt pe moarte. Dr. Philip Howard si-a exprimat dezacordul fata de lasarea unui pacient sa moara de sete (prin oprirea hidratarii artificiale), iar dr. Adrian Treloar a declarat ca, in cazul in care i se va cere sa omoare pacienti in baza acestei legi, va refuza sa faca acest lucru. (Daily Mail, 30 martie 2007)
Avocatii independenti ai Legii capacitatii mintale din Marea Britanie au inceput munca de implementare a legii in prima etapa, pe 1 aprilie 2007. Autoritatile locale si trusturile Serviciului National de Sanatate din Anglia si Tara Galilor vor trebui sa numeasca un avocat, al carui scop va fi sa ajute oamenii fara prieteni si familie sa ia decizii in legatura cu tratamentul medical si schimbarea resedintei. Avocatii vor fi numiti in functie de catre consiliile locale si trusturile de ingrijire primara. (Community Care, 2 aprilie 2007) Autoritatea oficiala responsabila de numirea avocatilor independenti ii apartine ministrului de resort in Anglia si Adunarii Nationale in Tara Galilor.
Ziarul scotian „Herald” relateaza ca Asociatia Medicala Britanica (AMB) a publicat regulamentul privind tratamentul pentru pacientii pe de moarte. Scopul regulamentului este sa faca cunoscute medicilor si pacientilor drepturile si obligatiile legale. In regulament nu se face nici o referire la Legea capacitatii mintale, care nu se aplica in Scotia. Dr. Lewis Morrison , reprezentantul scotian al Comisiei de bioetica al AMB, a declarat: „Situatia cea mai rea este cea in care medicii se tem sa inceteze tratamentul ca sa nu fie dati in judecata”. (Herald, 31 martie 2007) Asociatia Medicala Britanica recomanda de asemenea sa ia in considerare acordarea de imputerniciri in legatura cu deciziile privind sanatatea unui prieten sau unei rude, in virtutea legii capacitatii mintale. Imputernicitul va putea sa „aleaga tratamentele” oferite de un medic si „Orice decizie trebuie luata in interesul superior al pacientului, iar medicii sau familia pot deferi cazul unui alt tribunal de protectie”. (Guardian, 1 aprilie 2007) Comentariu: Sectiunea 50(1) a legii amintite face limpede faptul ca nici rudele, nici medicii nu vor avea dreptul in mod automat sa mearga la un tribunal de protectie.
Guvernul britanic a dat publicitatii codul de procedura, in care detaliaza modul in care va fi implementata Legea capacitatii mintale. Aceasta lege a intrat partial in vigoare in luna aprilie 2007 si va deveni efectiva din octombrie acest an. (Ministerul pentru Afaceri Constitutionale, 23 aprilie 2007)