Interviu cu dr. Chris Kahlenborn
Dr. Chris Kahlenborn, autor al mai multor studii despre pericolul contraceptiei, a revizuit recent continutul brosurii de informare „Riscul cancerului mamar indus de pilula”, incluzand cele mai recente date despre aceasta legatura nefasta. Brosura este alcatuita dupa modelul intrebare/raspuns. Dr. Chris Kahlenborn este medic internist si cercetator, locuieste in Altoona, Pennsylvania (SUA). Acest scurt interviu se refera atat la aducerea la zi a brosurii ,cat si la munca sa in general. Pe site-ul nostru, textul brosurii “Riscul cancerului mamar indus de pilula” apare in forma adusa la zi de catre autor. Textele au fost traduse si publicate aici prin bunavointa organizatiei One More Soul.
– De ce a fost nevoie de o „aducere la zi” a acestor informatii despre legatura dintre pilula si cancerul mamar ? – In octombrie 2006, am publicat un studiu meta-analiza despre contraceptivele orale si cancerul mamar aparut inainte de menopauza in revista Mayo Clinic Proceedings. Douazeci si unu din douazeci si trei de studii au aratat un risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar, daca femeile utilizeaza contraceptive orale inainte de nasterea primului lor copil. Cand datele din toate cele 23 de studii au fost puse impreuna, ele au aratat un risc crescut de 44% de dezvoltare a cancerului mamar inainte de menopauza.
– Cum v-a captat interesul acest subiect pentru prima data ? – Am citit pentru prima data despre legatura dintre contraceptivele orale si cancerul mamar demult, intr-o brosura pusa la dispozitie de Liga „De la cuplu la cuplu”. Autorul brosurii era Paul Weckenbrock. El observa ca exista o legatura, insa exista totusi o anumita variabilitate printre studii. Cu timpul, mi-a devenit clar ca unicul mod de a stabili exact chestiunea era sa se faca o meta-analiza cuprinzatoare.
– Ca profesionist in medicina, ce parere aveti despre faptul ca aceasta informatie nu este cunoscuta pe larg ? – Exista foarte multa „corectitudine medicala”, cum o numesc eu, in medicina si cercetare, astazi. Cercetari solide de azi nu se publica din cauza unui sentiment puternic impotriva vietii, adoptat de aproape majoritatea asociatiilor medicale si revistele pe care le publica ele. De exemplu, Academia Americana de Pediatrie, Asociatia Americana Medicala si Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor, toate aceste organizatii sprijina avortul la cerere.
– Ce poate face o femeie ca sa evite cancerul mamar ? – Femeile pot evita anumiti factori de risc, cum sunt contraceptivele orale, avortul, inlocuitorii de hormoni si alcoolul in exces. In plus, ele trebuie informate ca riscul cancerului mamar scade cu 10% la fiecare copil conceput si la fiecare interval de 6 luni de alaptat.
– Ce ne puteti spune despre Institutul de Cercetare Policarp, organizatia non-profit pe care ati infiintat-o si pe care o conduceti ? – Institutul de Cercetare Policarp a fost infiintat in 2002, si are in vedere „promovarea si cercetarea indreptata spre imbunatatirea starii fizice, psihice si spirituale a oamenilor”. Un numar suficient de articole pertinente pot fi accesate prin intermediul site-ului nostru: Polycarp.
– Ce reactii au aparut in legatura cu studiul la care ati fost co-autor, publicat in octombrie 2006, de Mayo Clinic Proceedings, despre legatura dintre pilula si cancerul mamar ? – Va spun sincer ca am fost dezamagit de lipsa de reactii atat din partea mass-media seculare, cat si din partea mass-media crestine. La scurt timp dupa publicarea studiului, am aflat ca atat postul de televiziune NBC, cat si publicatia The New York Times au contactat Clinica Mayo pentru o recenzie a studiului, insa nici una din aceste institutii de presa nu m-a sunat pentru interviu si, din cate stiu, nici una nu a publicat nimic despre studiul nostru. Acest lucru m-a facut sa ma intreb, pana unde poate merge mass-media pentru a ascunde adevarul stiintific? De asemenea, reflectarea studiului in mass-media crestina a fost mai mult decat modesta. Oamenii afla incet despre o astfel de legatura dintre cancer mamar si pilula, in general, prin internet. Personal, cred ca femeile vor incepe sa auda despre legatura dintre cancerul mamar care apare pana la menopauza si contraceptivele orale, cand va fi intentat si castigat primul proces impotriva unei companii farmaceutice care produce contraceptive orale.
– Credeti ca amploarea utilizarii pilulei de-a doua zi, numita si contraceptia de urgenta, va avea un impact asupra incidentei cancerului mamar in viitor ? – E o intrebare interesanta… Contraceptia de urgenta contine un total de 1,5 mg de norgestrel. Adica de cinci ori mai mult norgestrel decat doza din pilula zilnica (Lo/Ovral). Cercetarea noastra a dus la concluzia ca progestinul poarta cea mai mare vina in dezvoltarea cancerului mamar. Daca aceasta este adevarat, contraceptia de urgenta are un potential de a creste riscul cancerului mamar deoarece sanii sunt expusi la nivele hiperinalte de norgestrel, intr-un interval de 12 ore. Din pacate, Agentia pentru Alimentatie si Medicamente a SUA nu si-a pus niciodata aceasta problema si chiar a mers pana intr-acolo incat a permis acest posibil carcinogen sa se elibereze fara reteta medicala. Aceste vesti sunt foarte proaste pentru tinerele femei.
Interviuri © Asociatia Provita Media