Interzicerea avortului nu duce la cresterea mortalitaţii materne

Autor: Bradford Short, Friday Fax, 17 februarie 2006, vol 9, nr.9

Ţarile cu legi permisive ale avortului nu au rate mai mici ale mortalitaţii materne in comparaţie cu cele care au legi restrictive ale avortului arata noile date publicate de Divizia pentru Populaţie a Naţiunilor Unite.

Susţinatorii radicali ai avortului au susţinut mult timp ca dreptul la avortar trebui sa fie garantat prin legi internaţionale deoarece interzicerea avortului duce la o rata mare a mortalitaţii materne. O analiza si o comparaţie a datelor din patru ţari dezvoltate arata cu totul altceva. Datele se gasesc in Raportul privind mortalitatea lumii: 2005, publicat de catre Divizia pentru Populaţie a ONU, la inceputul anului 2006. Realizat de-a lungul anului 2005,  este „primul raport de acest fel, realizat” de catre Divizia pentru Populaţie a ONU. Acesta analizeaza mortalitatea, inclusiv cea infantila si materna, in toate ţarile lumii.

Conform acestui raport, Rusia, unde avortul este legal, are o rata a mortalitaţii materne de 67 decese la 100.000 de nasteri. In Sua unde aproape ca nu exista restricţie a avortului, are o rata a deceselor materne de 17decese la 100.000 nasteri.

Atat Irlanda, cat si Polonia, ţintele favorite ale radicalilor pro-avort pentru restricţiile dure asupra avortului, au rate ale mortalitaţii mai bune decat Rusia si SUA. Irlanda are doar 5 decese la 100.000 de nasteri. Polonia, scapata recent de sub comunism, ca si Rusia, are o rata a mortalitaţii materne de 13 la 100.000 de nasteri.

Legile liberale ale avortului se pare ca nu contribuie nici la scaderea mortalita infantila, chiar daca avortul nu este considerat un exemplu de mortalitate infantila. Irlanda are cea mai joasa rata la aceasta categorie, cu 6 decese la fiecare 1.000 nasteri vii. Atat Polonia, cat si SUA au 7 decese la fiecare 1.000 nascuţi vii. Rusia are o rata mult mai mare, de 12 decese la fiecare 1.000 nascuţi vii.

Deoarece inregistrarile si regularitatea recensamintelor facute de guvernele statelor nu sunt uniforme peste tot in lume, raportul avertizeaza ca „este important ca [cititorii] sa fie atenţi privind comparabilitatea estimarilor mortalitaţii prezentate [aici] … pentru diferite ţari”. Toate cifrele citate aici sunt luate din tabelele cu inregistrari din perioada 2000-2004. In tot cazul, raportul utilizeaza cele mai recente date obţinute de Divizia pentru Populaţie in aceasta perioada.

About Post Author

Varia

Leave a Reply