La 22 iunie a.c., la Luxemburg, cele 27 ministere pentru agricultura ale UE au adoptat un proiect de reglementare privind „noile alimente”. Printre acestea, se afla produse de la animalele clonate (lapte carne etc.), provenite din „descendentii lor”, obtinuti „pe cale sexuala”. La inceputul acestui an, deputatii europeni s-au pronuntat pentru interzicerea pur si simplu a comercializarii acestor produse. Astazi, insa, acest comert ar putea fi autorizat caz cu caz de catre Comisie, dupa examinarea dosarelor de catre EFSA (Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentelor).
Reglementarea ar trebui mai intai aprobata de carte Parlamentul UE. In SUA, Food and Drug Administration a estimat ca folosirea in alimentatie a produselor alimentare provenite din clonare nu prezinta nici un risc, dupa primele 6 luni de viata a animalelor, cand mortalitatea acestora este crescuta. Pentru majoritatea oamenilor de stiinta, totusi, riscul acestora pentru oameni ramane necunoscut. Japonia a autorizat deja aceste produse pentru vanzare.
Un sondaj realizat in 2008, releva faptul ca 84% din 25.000 de cetateni europeni interogati cu privire la aceste produse nu au avut timpul necesar sa judece consecintele medicale care provin din consumul unor astfel de produse. 58% din cetatenii UE sustin ca a clona animale in scop alimentar ar fi „total nejustificabil”. In sfarsit, 43% afirma ca nu ar cumpara niciodata asemenea produse. Expertii Grupului European de Etica, Stiinta si Noi Tehnologii au emis in luna ianuarie 2008 un aviz negativ privind comercializarea alimentelor provenite din animalele clonate.
Reglementarea va privi in principal animalele clonate „din a doua generatie” (provenite din reproducerea naturala a animalelor clonate), ce vor permite producerea rapida a animalelor cu caracteristici selectionate. (La Croix, 29 iunie 2009)