Silviu Despa – patru filme minunate despre miscarea pentru viata din Romania

Silviu Despa, co-fondator, impreuna cu poetul Ioan Alexandru, al primei organizatii pro-vita din Romania, autor al documentarului „Mai presus de moarte, in lumina” despre regretatul poet crestin ne pune la dispozitie, pe site-ul sau, urmatoarele documentare minunate ale sale: „Lasati copilasii”, „Nimeni sa nu regrete”,  „Iubiti pe gratis” si „Suntem toti copii”. Filmele se gasesc pe site-ul, intitulat Pro Vita Miscarea pentru salvarea vietii, la adresa: http://www.freewebs.com/silviudespa/ .

„Lasati copilasii” este un film despre istoria miscarii Pro Vita din Romania si a mentorului sau Ioan Alexandru. Aflam astfel ca poetul Ioan Alexandru a redactat Declaratia copilului nenascut din Romania, care a fost „prima atitudine publica din Romania in favoarea vietii inocentilor”. Alaturi de opinia poetului, avem si alte opinii memorabile. Astfel, parintele Horia Cosmovici spune: „Avortul este o crima impotriva perpetuarii spetei. Nici un animal nu-si omoara puiul. Nici unul. Numai omul.” De asemenea, parintele Galeriu afirma: „Avortul nu are numai un efect numai in sanul maicutei, care l-a acceptat sau, uneori, sarmana de ea, s-a produs printr-un accident… Nu e numai o rana, care se produce acolo, ci are ecouri adanci in intreaga ei viata si din adancul vietii…”.

„Nimeni sa nu regrete” cuprinde mai multe marturii, dintre care se distinge cea a unei tinere femei, care se confrunta cu dilema avortului. La fel ca multe tinere din Romania, ramase fara adapost, fara loc de munca, tanara Violeta se gandeste sa avorteze. Totusi, in ultimul moment, intalneste un consilier Pro Vita, in persoana dnei Mihaela, care o determina sa nu faca acest pas si o ajuta sa iasa din deznadejdea care a cuprins-o. Filmul poate fi interpretat si ca o retrospectiva a miscarii Pro Vita din Romania, scotand in evidenta problemele de legislatie si de educatie pentru viata in Romania.  In film, apar cativa medici, care isi spun parerea despre avort. Dr Dan Pascut din Timisoara a facut avorturi, iar intre timp a renuntat. Iata argumentele lui: „Am inceput sa ma simt ca un killer. Era ca si cum as fi fost platit ca sa ucid. Acum, chiar daca m-ar baga in puscarie cineva, n-as mai face avort”. De asemenea, filmul pune problema consilierii post-avort si a infiintarii de cabinete de conisiliere inainte si dupa avort in spitale. Dna dr. Cristina Valea, tot din Timisoara, sustine: „Femeia trebuie sa se accepte pe ea insasi, sa-si accepte rolul ei de viitoare mama, nu sa lupte impotriva maternitatii ei, impotriva naturii ei de femeie”.

Filmul „Iubiti pe gratis pune in lumina lucrarea minunata a filozofului crestin de origine canadiana Jean Vanier, care vine in ajutorul oamenilor cu handicap, reunindu-i in jurul Cuvantului lui Hristos, in grupuri numite „Credinta si lumina”. Jean Vanier a venit vara de vara in Romania, timp de 7 ani, ajutand la infiintarea acestor grupuri, in total 14, la Bucuresti, Cluj, Targu Mures si Brezoiu. In film, este vorba in special de grupul „Credinta si Lumina” pentru persoanele cu hanidcap, reunit in jurul Bisericii Cioplea din Bucuresti. Jean Vanier sublinia in cadrul unei vizite ale sale in Romania ca „Trupul Bisericii ii poate accepta nu numai pe cei instrainati social, ci si pe cei care traiesc la marginea propriei lor identitati”. Oamenii cu handicap, insotiti de o persoana din familie si un prieten, se aduna lunar pentru a se intalni si comunica. O astfel de comunitate are cam 30 de persoane. „Fiecare comunitate are un responsabil pentru 3 ani, care organizeaza intalnirile”, spune dna Mihaela Cosmovici.  „Este exact ca o intalnire intre prieteni… E ca si cum vrei sa te vezi intr-o zi cu prietenii si le dai un telefon si vin sa te viziteze si bei un ceai, mananci o prajitura si-ti spui pasurile, tot asa ne intalnim si noi…”, sustine Aida, responsabil de program.

Ultimul film, „Suntem toti copii”, ne prezinta activitatea pro-vita a sotilor William si Peggy Desloge, doi americani stabiliti la Brasov. Initiatori ai Marsului pentru viata de la Brasov si fondatori ai organizatiei Pro Vita Brasov, sotii Desloge cu multa credinta in Dumnezeu doresc sa se implice cat mai mult pentru a schimba atitudinea romanilor fata de avort. „Doresc pentru mine personal, ca atunci cand voi sta inaintea lui Dumnezeu, sa pot spune «am facut tot ce am putut pentru a-i ajuta pe cei micuti»”,  spune dl William Desloge. El scoate in evidenta problemele cu care se confrunta femeile romance in fata avortului. Una din acestea este in primul rand lipsa informarii si lipsa unei legislatii, care sa sprijine informarea femeilor din Romania, ca ele sa decida in cunostinta de cauza. Filmul mai contine marturii extraordinare ale unor preoti, ale unor lucratori pro-vita, ale unei mame, marturii care pot schimba inimile femeilor aflate in situatia de a face avort.

Toate cele 4 filme reprezinta un omagiu adus vietii in primele stadii de dezvoltare si un omagiu adus celor care au pus suflet si efort in infiintarea miscarii pentru viata in Romania. (Larisa Iftime, Asociatia Provita Media)

About Post Author

Varia

Leave a Reply