Embrion uman cu trei parinti

Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, specialistii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au creat un embrion uman cu trei parinti. Embrionul a fost obtinut prin metoda fertilizarii in vitro, folosindu-se ADN-ul de la un barbat si doua femei. Cercetatorii au utilizat 10 embrioni si au inlocuit mitocondriile defecte ale mamei, cu celulele sanatoase de la o donatoare. Mitocondriile asigura energia celulei si au ADN propriu, care se transmite pe linie materna. Din cauza unor defecte genetice, exista cazuri in care mitocondriile nu ard complet substantele hranitoare si oxigenul, ducand la acumularea de toxine responsabile de mai mult de 40 de boli. Printre acestea, se numara maladii neuromusculare, ale ficatului, surditate, atacuri cerebrale sau orbire. Reprezentantii unor organizatii non-guvernamentale se tem ca cercetarile pe embrioni vor duce, in cele din urma, la crearea de bebelusi la comanda, ale caror caracteristici pot fi alese de parinti. Josephine Quintavalle, fondatoarea grupului Comment on Reproductive Ethics, care militeaza impotriva avortului si apara dreptul la viata, a denuntat cercetarile, fiind de parere ca este vorba de o „descoperire foarte riscanta si periculoasa”, in contra naturii umane. (Ziua, 7 februarie 2008; Telegraph, 5 februarie 2008)

Intr-o scrisoare adresata ziarului Telegraph, dr Helen Watt de la Centrul Linacre pentru Etica si Ingrijirea Sanatatii din Londra, Anglia, sustine ca tehnica descrisa mai sus ca producerea unui embrion cu trei parinti inseamna clonare. Se cloneaza un embrion prin FIV prin transferul ADN-ului sau intr-un ovul feminin enucleat sau din care a fost scos nucleul. (Telegraph, 7 februarie 2008)

Trei organizatii fac lobby la Parlamentul britanic pentru a permite crearea de embrioni (inclusiv hibrizi) de la copiii care mor, prin proiectul de lege al fertilizarii si embriologiei umane. The Genetic Interest Group, Great Ormond Street Hospital for Children NHS Trust si Institutul UCL pentru Sanatatea Copilului i-au scris Lordului Darzi, ministrul Sanatatii. Acestea se opun cerintei din proiectul legii amintite prin care se impune ca parintii sau tutorii sa obtina o permisiune scrisa pentru conceperea unui copil. (BBC, 31 ianuarie 2008)

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply