Contracepția hormonală – risc crescut de cancer mamar cu 20%

Sursa: Genethique.org, 7 decembrie 2017
Un nou studiu, realizat pe 1,8 milioane de femei daneze cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, timp de 11 ani, ajunge la concluzia că utilizarea recentă sau curentă a contraceptivelor hormonale crește cu 20% riscul de cancer de sân.

Studiul, publicat in revista New England Journal of Medicine, arată că, dacă „contraceptivele mai vechi“ comportau un risc mai mare de cancer de sân, noile formule cu doze mici de estrogen sunt la fel de periculoase. Cu cât se prelungește utilizarea, cu atât este mai mare riscul: 9% după un an față de 38% după 10 ani de utilizare. Efectele periculoase ar putea fi simțite de pacientă, în medie, la cinci ani de la întreruperea utilizării contraceptivelor.

Cercetătorii au calculat că contracepția hormonală a condus, în fiecare an, la un caz suplimentar de cancer mamar, la fiecare 7960 de femei. E o rată ridicată de cancer, dacă știm că „140 de milioane de femei utilizează contracepția hormonală la nivel mondial”.

Kevin McConway, profesor emerit de statistici aplicate la British Open University, a declarat: „La fel ca majoritatea altor studii cu privire la contraceptivele hormonale și riscul cancerului de sân și acest studiu este observațional. Nu se poate dovedi într-o manieră concludentă că contracepția hormonală este cu siguranță cauza riscului crescut de cancer mamar. Cu toate acestea, cercetătorii au decis statistic asupra celor mai importanți factori ce ar putea fi, de asemenea, implicați, de aceea au motive întemeiate să creadă că riscurile crescute de cancer de sân sunt legate de contraceptive”.

În Statele Unite, „în fiecare an, 255.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân” și „ mor 41.000” de femei din această cauză, potrivit Societății Americane de Cancer.

Surse: Reuters, 6 dec., 2017; The Guardian, Sarah Boseley, 6 dec., 2017

About Post Author

Varia

Leave a Reply