Prelevare de organe de la condamnatii la moarte, in China

Cotidianul de stat China Daily a facut dezvaluiri, la sfarsitul lunii august a.c., ca 65% din organele folosite in grefele din China sunt prelevate de la prizonierii executati. Pana in prezent, Amnesty International a estimat ca acestea ar constitui 90% din totalul grefelor din China.

In mod teoretic, condamnatii isi dau acordul pentru prelevarea organelor, insa, tinand cont de conditiile de incarcerare, consimtamantul acestora este fara indoiala estorcat. Aceste prelevari amelioreaza in mod fericit lipsa de organe: 10.000 de grefe sunt realizate anual in China, la un milion si jumatate de persoane care asteapta un organ. Viceministrul Sanatatii din aceasta tara a anuntat crearea unui organism insarcinat cu gestionarea donarilor intr-o maniera mai transparenta.

Disidentul Harry Wu, care a petrecut 19 ani in lagarele chinezesti, a adus probe intr-un documentar realizat pentru BBC, ca guvernul chinez vinde strainilor bogati organe prelevate de la condamnatii la moarte. Aceste dezvaluiri au socat opinia publica internationala, avand in vedere ca prelevarea organelor implica executarea persoanei in apropierea spitalului unde treuie sa aiba loc grefa. China detine la aceasta ora recordul mondial absolut la executii: 1.718 persoane executate, in 2008, potrivit organizatiei Amnesty International. (Libération.fr, 28 august 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply