Experimente cu celule stem embrionare umane suspendate de FDA

Administratia pentru Medicamente si Alimentatie (FDA) din SUA a suspendat autorizatia eliberata pe numele companiei Geron Corporation, lider in cercetarea pe celule stem embrionare, de a realiza teste clinice pe subiecti umani bolnavi. Geron trebuia sa testeze in aceasta vara produsul GRNOPC1, in scopul tratarii leziunilor maduvei spinarii pe 8-10 pacienti atinsi de paraplegie. Tratamentul, care trebuie administrat rapid (in decurs de 15 zile de la leziune), ar permite regenerarea membranei de mielina.

Compania amintita a dat declaratii evazive privind motivele suspendarii experimentului clinic. Se pare ca acestea ar fi legate de anumite rezultate pe animale. Geron a efectuat 24 de studii, conduse separat, pe soareci si sobolani, iar rezultatele lor au fost, potrivit companiei, satisfacatoare. Totusi, anumite dificultati, legate de proprietatile celulelor stem embrionare nu au fost rezolvate, anume tendinta acestora de a induce la subiectii cu grefa tumori sau dereglari ale sistemului imunitar.

Potrivit profesorului Evan Snyder, specialist in neurostiinte, directorul Centrului de Cercetare pe Celule Stem al Institutului Burnham pentru Cercetari Medicale din San Diego, California (SUA), „exista dezbateri aprinse in randul cercetatorilor specialisti in maduva spinarii ca datele pre-clinice existente nu justifica testele clinice”. Geron afirma ca lucreaza in continuare cu FDA si nu poate da detalii privind reluarea experimentelor. (LifeNews, 27 august 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply