Diagnosticul de preimplantare si predispozitia la cancer

Echipa medicului Julian-Reynier, director de cercetare al Unitatii 912 de „Stiinte economice si sociale, sisteme de sanatate si socetate” de la INSERM-IRD-Universitatea Aix-Marseille II), a publicat, in august 2009, in revista Journal of Clinical Oncology, un studiu despre acceptabilitatea diagnosticului de preimplantare si al diagnosticului prenatal privind predispozitia genetica la cancer, la care au participat medicii cei mai implicati (onco-geneticieni).

In Franta, autorizarea realizarii acestor teste depinde de centrele pluridisciplinare de diagnostic prenatal (CPDPN). Dintre medicii intervievati, 80% au estimat ca, teoretic, este acceptabil sa se faca diagnosticul de preimplantare, in caz de mutatii ce predispun la cancere multiple, care apar in copilarie sau care au o mare probabilitate de a se dezvolta ulterior. Pe de alta parte, doar 15% din medici au considerat aceste practici acceptabile deoarece cancerele nu pot fi asteptate decat la varsta adulta.

Pentru majoritatea medicilor respondenti, acceptabilitatea acestor practici depinde foarte mult de experienta vietii persoanelor care au facut cererea.

Referinte: Journal of Clinical Oncology: „Professionals assess the acceptability of preimplantation genetic diagnosis and prenatal diagnosis for managing inherited predisposition to cancer”. (News Press, 2 septembrie; Journal of Clinical Oncology, 24 august 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply