Bush respinge extinderea finantarii federale catre cercetarea celulelor embrionare stem

Presedintele Bush a respins legislatia care extinde finantarea federala catre cercetarea celulelor embrionare stem, sustinand: “Nu voi lasa natiunea noastra sa treaca de aceasta granita morala”. Initiatorii proiectului de lege au nevoie in prezent de 2/3 din voturile Senatului si Camerei Reprezentantilor ca proiectul sa devina lege si au recunoscut ca nu vor obtine acest sprijin. Sustinatorii acestei legi afirma ca in cercetare s-ar putea folosi embrionii in surplus creati prin FIV si care oricum vor fi aruncati, indiferent daca vor fi sau nu utilizati in experimente stiintifice. (Reuters, 20 iunie 2007)

Un sondaj de opinie efectuat de Universitatea Johns Hopkins and Duke din Carolina de Nord au descoperit ca aproximativ 60% din persoanele care au embrioni stocati creati prin metoda FIV  ar fi de acord sa doneze embrionii nedoriti pentru scopuri de cercetare, iar 22% ar permite ca embrionii sa fie adoptati de alte cupluri.(Reuters, 20 iunie 2007)

Episcopii catolici si activistii pro-vita au salutat respingerea de catre presedintele George W.Bush a Legii privind imbunatatirea cercetarii pe celule stem. Legislatia ar fi directionat milioane de dolari ai contribuabililor americani catre  cercetarea pe celule embrionare stem. “Aceasta lege nu va imbunatati de fapt cercetarea pe celule embrionare stem, ci va deturna fondurile federale de la cercetarea legitima spre cai care cer distrugerea vietii umane nevinovate”, a declarat Cardinalul Justin Rigalli, arhiepiscop de Philadelphia si presedinte al Comisiei pentru activitati pro-vita. “Cauza stiintei nu este imbunatatita, ci diminuata, cand isi pierde busola morala”. (CNA pe EWTN, 21 iunie 2007)

Presedintele Bush intentioneaza sa emita un ordin executive care va cere Ministerului Sanatatii al SUA sa initieze recomandari cu privire la finantarea cercetarii utile din punct de vedere medical pe celule stem, care nu necesita distrugerea de embrioni umani.  Celulele stem pluripotente au fost derivate cu succes din celule epiteliale si lichid amniotic. Un purtator de cuvant de la Casa Alba, dl Tony Fratto, a declarat ca presedintele Bush sprijina si incurajeaza cercetarea pe celule stem, cu conditia ca aceasta sa nu implice crearea, vatamarea si distrugerea de embrioni umani. (Medical News Today, 22 iunie 2007)

About Post Author

Varia

Leave a Reply