Studiu despre criza demografică din România

Ultimul studiu „Declinul demografic şi viitorul populaţiei României” arată că România se află într-o criză demografică fără precedent. Studiul a fost realizat de profesorul Vasile Gheţău, de la Centrul de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici”. Potrivit studiului, rata fertilităţii a scăzut până la 1,3 copii pe femeie, de la 2,2 înainte de anul 1989. Pentru înlocuirea generaţiilor rata fertilităţii ar trebui să fie de 2,1 copii pe femeie. Având în vedere îmbătrânirea populaţiei, numărul tot mai mic de copii şi tineri, mentalitatea femeilor de a avea unul sau cel mult doi copii şi mortalitatea generală ridicată, specialiştii se tem nu de depopularea României, ci de deromânizarea ei, pe locul rămas liber putând veni cetăţeni din Asia şi Africa. Având în vedere această situaţie dramatică, specialiştii sugerează reformarea sistemului de sănătate pentru a face faţă problemelor complexe provocate de îmbătrânirea populaţiei şi orientarea spre activităţi de prevenire, care înseamnă schimbarea comportamentelor în rândul populaţiei.

Ministrul Muncii, Familiei si Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a susţinut ca o măsură urgentă ar fi inventarierea politicilor pentru creşterea natalităţii din ţările europene, pentru a vedea ce impact au avut acolo unde au fost aplicate.

În prezent, din cele 21,6 milioane de locuitori, circa 10,5 milioane sunt adulţi, 5 milioane tineri şi copii şi 6 milioane sunt vârstnici. Specialiştii avertizează că peste 50 de ani, pensionarii vor reprezenta mai mult de jumătate din populaţie. (Curentul, 6 iunie 2007) (Ziua, 6 iunie 2007)

About Post Author

Varia

Leave a Reply