„Scotch din piele” în loc de grefe de piele

Sursa: Genethique.org, 6 februarie 2020

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au dezvoltat un „nou procedeu pentru tratarea victimelor arsurilor” – o „imprimantă portabilă 3D de piele, care poate depune straturi de țesut cutanat pe arsuri și alte răni”. Această tehnică, având un dispozitiv de dimensiunea unei „cutii de pantofi” cântărește „mai puțin de un kilogram” și ar putea permite, „în viitor, tratarea imediată a arsurilor”, prin aplicarea unui „amestec de colagen (proteina cea mai abundentă din piele) și fibrină (proteină necesară pentru cicatrizarea pielii)”. Studiul a fost publicat în IOPScience.

Axel Guenther, profesor de inginerie la Universitatea din Toronto, explică: „S-a făcut analogia cu un distribuitor de bandă adezivă, iar în loc de un sul de scotch, este un fel de țesut organic care se lipește pe piele”. Avantajul acestei tehnici este: depășirea dezavantajelor „grefelor «tradiționale» de piele”, care nu sunt întotdeauna posibile, atunci când „rănile sunt prea extinse” și prezintă „riscuri de infecții”. „Alte tehnici de grefe sunt fie foarte scumpe, temporare, sau durează săptămâni întregi pentru a fi create în laborator”.

Tehnica a fost testată pe porci, „cu succes”. „Dar oamenii de știință spun că va dura ani până o vor testa pe oameni. De fapt, principala problemă care apare încă pentru această imprimantă 3D este că trebuie să poată rezista la infecții”. Pentru dr. Palmer Q. Besseyn, chirurg general la New York-Presbyterian Hospital-Columbia și Cornell, „cercetările de la Toronto sunt promițătoare prin faptul că ar putea produce cantități mari de material de grefă de piele într-o perioadă scurtă de timp”.

About Post Author

Varia