Reducerea numarului nasterilor in scopul scaderii mortalitatii

Potrivit unui raport al Fondurilor Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA) si Institutul Guttmacher, va fi posibila reducerea cu 70% a deceselor maternale si cu 50% a numarului deceselor nou-nascutilor in lume, daca se asigura o continuitate a serviciilor de planificare familiala si a celor dedicate sanatatii mamei si copilului. „Programand mai bine nasterile se pot reduce complicatiile legate de sarcina si nastere si, in acelasi timp, se poate ameliora sanatatea femeilor si copiilor”, se explica in raport.

Autorii raportului sunt de parere ca aceasta masura va permite guvernelor sa-si tina promisiunea facuta in 2000 de a diminua pana in 2015 mortalitatea infantila si a ameliora sanatatea maternala. In 2005, decesele maternale au fost evaluate la 536.000, din care 99%, in tarile in curs de dezvoltare si, in special, in Africa. Din 4 milioane de copii care mor in fiecare an in primele luni de viata, 99% vin, de asemenea, din tarile sarace si Africa. Trei patrimi din aceste decese survin in prima saptamana de viata.

Raportul prevede, insa, si dublarea bugetului actual alocat programelor de planificare mondiala din lume. Institutul Guttmacher si UNFPA considera ca „pentru reducerea numarului nasterilor” va fi necesara o suma anuala egala cu 24 de miliarde de dolari. (Le Quotidien du Médecin, 4 decembrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply