SUA: Directiva finala privind utilizarea celulelor stem emrbionare umane

 Institutele Americane de Sanatate au publicat la 6 iulie 2009 directiva finala privind utilizarea celulelor stem embrionare umane, pentru cercetare publica. Barack Obama a ridicat in martie, anul curent, restrictiile impuse de catre George W. Bush, care a interzis toate tipurile de finantare federala a cercetarii pe celulele embrionare create, dupa luna august 2001.

Regulile stabilite de catre Institutele Nationale de Sanatate autorizeaza finantarea publica a cercetarii pe celulele embrionilor supranumerari, lasati cercetarii de catre cupluri, dupa tratamente de fertilizare in vitro. Directiva relaxeaza in special regulile de consimtamant al donatorilor, regulile initiale fiind considerate ca excesiv de restrictive de catre cercetatori, care se plangeau ca majoritatea cererilor de donare erau respinse de catre parinti.

Anumiti observatori regreta ca directiva Institutelor Nationale de Sanatate nu permite finantarea cercetarilor pe embrionii umani creati in scopuri stiintifice, iar alte voci estimeaza ca, din contra, noile reglementari lasa poarta deschisa unei asemenea situatii.

Decizia survine intr-un context foarte controversat. Directorul interimar al Institutelor Nationale de Sanatate, dl Richard Kington, a recunoscut ca majoritatea comentariilor publice care le-au parvenit erau ostile finantarii cercetarilor pe celulele embrionare stem. (The New York Times, 8 iulie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply