Advanced Stem Technology – o noua metoda de creare a celulelor embrionare stem

O companie americana de biotehnologie sustine ca a dezvoltat o metoda de producere a celulelor stem embrionare umane, în procesul careia nu sunt distrusi deliberat embrionii. Metoda propusa implica îndepartarea unei singure celule de la un embrion de trei zile, creat prin fertilizare in vitro, utilizandu-se pentru producerea de celule embrionare stem. Embrionul se presupune ca nu este afectat de aceasta procedura. Compania Advanced Cell Technology a declarat ca aceasta metoda va îndeparta obiectiile etice  fata de cercetarea pe embrioni. Dr. Kevin Eggan de la Institutul de celule stem de la Harvard a declarat: „Referitor la ideea ca aceasta metoda rezolva anumite dileme stiintifice, sociale sau etice – nu pot sa spun ca asa este.” Reverendul Nicanor Austriaco, calugar dominican si specialist în biologia moleculara la Colegiul Providence din Rhode Island, si-a exprimat îngrijorarea ca singura celula care este îndepartata ar putea ea însasi sa devina embrion, asa cum s-a întamplat la mamifere. El a declarat: „Acest lucru îngrijoreaza prin faptul ca blastomerii izolati de Advanced Cell Technology pentru a crea o linie de celule stem sunt de fapt cu adevarat embrioni ce sunt distrusi în procesul de creare a liniilor de celule stem.” Dl Richard Doerflinger de la Conferinta Episcopilor Catolici din SUA a afirmat: „Noul studiu ridica mai multe semne de întrebare decat da raspunsuri… Unii embrioni nu supravietuiesc acestui proces, iar unii supravietuitori ai acestei metode ar putea avea consecinte pe termen lung în timpul vietii lor.” (The Seattle Times, 24 august 2006) Dl Anthony Ozimic, secretarul cu probleme politice al Societatii pentru Protectia Copiilor Nenascuti de la Londra, a comentat: „Indiferent de pretentia ca aceasta pretinsa noua tehnica evita, asa-numita dilema etica, embrionii-copii folositi în cercetare au fost creati prin fertilizare in vitro, care ea însasi nu este acceptabila din punct de vedere etic. Crearea de viata umana în laborator este contrara demnitatii umane, cel putin din cauza ca un numar necunoscut de embrioni-copii mor în eprubetele în care au fost creati, înainte de orice proces de degradare la care sunt supusi, ca biopsia, criogenia sau experimentul.”

Wesley J. Smith a aratat ca un raport despre studiul Companiei Advanced Cell Technology, publicat în revista Nature, sugera ca toti embrionii supusi noii tehnici au murit. (LifeNews, 28 august 2006)

Casa Alba a anuntat ca noua tehnica a cercetarii pe celule embrionare umane stem, propusa de Advanced Cell Technology recent, nu rezolva îngrijorarile etice. Într-o declaratie emisa de Casa Alba se spune ca în ciuda afirmatiei ca noua metoda nu va distruge embrionii în mod intentionat, „orice utilizare a embrionilor umani în scopuri de cercetare pune serioase probleme etice.” În declaratie se mai spune: „Presedintele are speranta ca, în timp, oamenii de stiinta vor gasi moduri prin care sa derive celule ca cele care astazi sunt derivate din embrionii umani, însa fara nevoia de a utiliza embrionii.” Nu este sigur daca procedura propusa, de extragere a unei singure celule de la un embrion de trei zile, pentru a fi utilizata în cercetare, va fi eligibila pentru finantare federala. (Medical News Today, 28 august 2006)

About Post Author

Varia

Leave a Reply