Contraceptive gratuite in 80% din localitatile din Romania

Cu sprijinul guvernului american, la începutul anilor ’90, a fost lansat programul de planificare familiala în Romania. Acesta cuprinde acum 200 de clinici din marile orase. Una din trei femei (15-44 de ani) foloseste o metoda contraceptiva. (Curentul, 22 septembrie 2006)

Aceste date au fost oferite de participantii la Conferinta de planificare familiala, desfasurata în ziua de 21 septembrie, la Bucuresti. La conferinta, au participat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, cat si reprezentanti din strainatate. Robert Hatcher, de la Universitatea de Medicina Emory, SUA, a sustinut public ca metoda contraceptivelor nu poate fi sigura suta la suta, si „nici macar cea de sterilizare chirurgicala a femeilor”. De asemenea, domnia sa sustine  ca „steriletul poate fi pastrat în organism 10-12 ani, daca este bine tolerat de organism”. Sunt statistici potrivit carora un procent de 3-4% dintre femeile care au apelat la sterilizare, pe parcursul a 10 ani, au ramas însarcinate”, a declarat el.  (Ziua, 22 septembrie 2006)

Comentariu Provita Media: Ne exprimam nedumerirea cu privire la declaratiile facute de dr. Robert Hatcher. Se stie ca, în SUA, steriletul nu se bucura de o mare utilizare. Din statisticile Studiului National privind Cresterea Familiei /National Study for Family Growth/ (http://www.cdc.gov/nchs/nsfg.htm) reiese ca un numar limitat de femei din SUA (1,3%) de varsta reproductiva folosesc steriletul. Primul sterilet utilizat în SUA, numit Dalkon Shield, în primii ani de utilizare (începutul anilor ’70), a dus la decesul a 33 femei si a peste 300.000 de procese juridice intentate firmei producatoare A.H.Robin. Cand au început sa curga procesele împotriva companiei producatoare, A.H.Robin a încheiat un acord cu guvernul SUA si, prin organizatia de control al populatiei USAID, a „varsat milioanele de sterilete Dalkon Shield, nesterilizate, în tarile din lumea a treia”. (http://en.wikipedia.org/wiki/Dalkon_Shield)  În sfarsit, în 1974, la presiunile Administratiei Americane pentru Medicamente si Alimentatie, Dalkon Shield a fost retras de pe piata.  În prezent doar doua tipuri de sterilet, ParaGard T 380A si Progestasert, sunt folosite în SUA.

About Post Author

Varia

Leave a Reply