Președintele chilian se opune oricărei legalizări a avortului

Sursa: Genethique.org, 1 august 2018

„Chiar dacă un proiect de lege privind avortul a dat liberă trecere avortului, președintele din Chile se va opune total și va folosi toate mijloacele constituționale, așa cum a afirmat deja, pentru a împiedica ca acest proiect să devină lege”, a spus Andres Chadwick, Ministrul de Interne din Chile.

În august 2017, după doi ani de negocieri, Parlamentul din Chile au aprobat o lege care dezincriminează parțial avortul, făcându-l posibil în cazuri de viol, în caz de pericol pentru mamă sau în cazul fătului neviabil (a se vedea Chile dezincrimină avortul în unele cazuri). Dar când conservatorul Sebastian Pinera [1] a revenit la președinție, în martie 2018, după patru ani de guvernare socialistă, el a autorizat imediat clinicile private să nu facă avort, în caz de obiecție de conștiință, limitând în mod semnificativ accesul la avort.

Ministrul pentru Femei și egalitate de gen, Isabel Pla, a declarat: „Într-o democrație, nu se pune problema unui drept de veto: guvernul președintelui Sebastian Piñera are o poziție cu privire pe această chestiune, care nu s-a schimbat, pe care chilienii au cunoscut-o, și pe care vor continua să o cunoască și care va fi întotdeauna la fel: apărarea vieții”.

[1] Sebastian Piñera a mai fost președinte al țării din 2010 până în 2014, revenind la putere în martie 2018.

About Post Author

Varia

Leave a Reply