Tot mai multe dovezi ca avortul cauzeaza cancerul de san

De ce atunci Organizatia Mondiala a Sanatatii continua sa nege acest lucru? Autor: Steven W. Mosher

Steven W. Mosher este presedintele Institutului de Cercetare pentru Populatie si autorul volumului „Population Control: Real Costs, Illusory Benefits” („Controlul populatiei: costuri reale, beneficii iluzorii”). Steven W. Mosher este presedintele Institutului de Cercetare a Populatiei.

Sursa:  Population Research Institute, 19 septembrie 2014

Prietenul meu canadian abia a putut sa se abtina. „Aceste noi studii din India ii BLOCHEAZĂ pe toti contestatarii legaturii dintre avort si cancerul mamar”, mi-a spus Brent Rooney. „Ele pur si simplu ii blocheaza!”

Privind la datele pe care Brent mi le-a trimis de la biroul sau din Vancouver (Columbia Britanica) am inteles de ce era atat de entuziasmat. El a gasit douasprezece studii recente in literatura de specialitate, toate realizate pe subcontinentul indian, care au examinat daca exista legatura intre avorturile anterioare si cancerul de san. Si toate cele douasprezece studii au descoperit ca femeile care au avut avorturi anterioare au  un risc crescut de a face cancer de san. Permiteti-mi sa repet: fiecare dintre aceste studii efectuate pe subcontinentul indian, sugereaza o legatura intre avort si cancerul de san.

Aici sunt cifrele reale trimise de Brent:

Autor An Odds ratio/

Raportul

cotelor

 95% Cl sau valoarea p
Rai et al.  2008 2.21 p  < 0.05
Kaur et al. 2011 2.79 p  < 0.001
Lodha et al. 2011 1.91 p = 0.214 (nesemnat)
Santhy et al.  2012 1.22 nesemnificativ
Balasubrahmanian et al. 2013 2.08 1.15 – 3.75
Bhadoria et al. 2013 6.26 4.16 – 9.41
Kamath et al. 2013 5.75 1.27 – 25.99
Roy et al.  2014 10.66 p < 0.0001
Takalkar et al.  2014 2.8 1.82 – 5.12
De Silva ( Sri Lanka) 2010 3.42 1.75 – 6.66
Raza (Pakistan) 2011 6.80 p < 0.05
Jabeen (Bangladesh) 2013 20.62 Date nedisponibile

Inainte sa va oboseasca ochii, concentrati-va pe coloana a treia, Odds ratio/raportul cotelor (raportul dintre cota (odds) unui pacient din grupul experimental si cota (odds) unui pacient din grupul martor). Acesta este indicatorul-cheie, pentru ca reprezinta probabilitatea de a dezvolta cancer de san, daca ai avut un avort anterior (fata probabilitatea de a dezvolta cancer de san daca nu ai facut avort). De observat ca toate cele douasprezece studii au raportul cotelor mai mare de 1,0, indicand un risc crescut.

Un alt lucru demn de retinut: media raportului cotelor pentru aceste douasprezece studii este de 5,54. Asta inseamna ca riscul de cancer de san la femeile indiene care au avut avorturi anterioare este de cinci ori si jumatate mai mare fata de cel al femeilor care nu au avut. Un alt mod de a exprima acest lucru este ca exista un risc crescut de 554% de a dezvolta cancer de san, daca o femeie a avut un avort anterior indus. E destul de infricosator, nu-i asa?

Activistilor drepturilor pentru avort, carora le place sa sustina ca avortul nu are riscuri sanatate pe termen lung, le va fi deosebit de dificil sa explice astfel de date. Nu e de mirare ca, in ultimii ani, cand subiectul legaturii dintre avort si cancer mamar revine, multi dintre ei dau dezmintiri netemeinice si apoi schimba rapid subiectul.

Un alt motiv pentru care aceste constatari sunt atat de importante este faptul ca femeile din India si tarile vecine sunt pur si simplu subiecte ideale pentru studierea legaturii  dintre avort si cancer mamar. Ele se casatoresc devreme, nu folosesc pilula, au mai multe sarcini, si alapteaza copiii. Cu alte cuvinte, toti ceilalti factori majori de risc pentru cancerul de san sunt … absenti.

Multe femei din tari precum Statele Unite, Australia si Marea Britanie, pe de alta parte, se angajeaza in alte comportamente, in afara de avort, care pot cauza cancer de san. Ele se casatoresc tarziu sau deloc. Folosesc contraceptive orale, atunci cand sunt tinere si apoi trec pe terapie de substitutie hormonala (HRT), cand devin mai in varsta. Au doar o sarcina sau nici una la termen. Si nu alapteaza.

Cand toti acesti „factori de confuzie”, cum sunt numiti, sunt prezenti, este foarte dificil sa se stabileasca masura in care avorturile provocate cresc riscul de cancer de san pe parcursul vietii unei femei. Dar acesti factori sunt in mare parte absenti in India, astfel incat legatura dintre cancer mamar si avort se arata bine si clar.

De fapt, legatura dintre avort si cancerul mamar pe care o confirma aceste studii indiene este mai puternica decat alti factori de risc pentru cancerul de san pe care-i stim, cum ar fi varsta inaintata, istoricul familial de cancer de san sau lipsa copiilor.

Aceste noi studii indiene au iesit la lumina, nu la mult timp de la publicarea unei meta-analize ample de 36 (treizeci si sase!) studii efectuate in China continentala. Analiza a aratat, de asemenea, un risc semnificativ din punct de vedere statistic de cancer mamar dupa avort. Pentru femeile din China care au avut unul sau mai multe avorturi induse, riscul crescut a fost de 44% (Odds Ratio/raportul cotelor: 1,44). Riscul crestea la 76% in cazul femeilor care au avut doua sau mai multe avorturi anterioare.

Cum observa dr. Joel Brind, probabil autoritatea cea mai mare privind legatura dintre avort si cancer mamar: „Studiul a confirmat rezultatele pe care eu si alti co-autori ai mei de la Penn State Medical College le-am raportat, in 1996, in revista de epidemiologie a Asociatiei Medicale Britanice. Studiul Brind et al. a aratat un risc crescut de 30% (Odds Ratio/raportul cotelor de 1.3).

Exista munti de date fiabile. Exista literalmente zeci de studii care arata ca femeile care sufera avorturi induse au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer de san dupa aceea. Si totusi …

Miscarea pentru avort continua sa fluiere in cimitir, chiar acolo unde se odihnesc femeile care au murit de cancer de san din cauza avorturilor induse. Aceasta miscare continua sa incerce sa discrediteze dovezile din ce in ce mai multe ale legaturii dintre avort si cancer mamar, sustinand, „asocieri fragile pot arata din intamplare [aceasta legatura] si, prin urmare, sunt hazardate si fara sens”.

Ei bine, asocierile relevate de studiile indiene si chineze nu au fost fragile deloc, ci foarte ferme din punct de vedere statistic. Femeile merita sa stie ca au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de san daca au un avort provocat.

De ce miscarea pentru avort – care pretinde ca apara interesele femeilor – nu le avertizeaza despre acest risc? De ce continua sa inventeze argumente eronate si sa publice studii eronate, in incercarea de a discredita legatura dintre cancer mamar si avort, care a fost acum dovedita atat de clar?

Este destul de evident pentru mine ca contestatarii sunt mai preocupati de promovarea propriilor convingeri dogmatice decat de salvarea vietii femeilor. Feministele radicale cred ca femeile trebuie sa eliberate de nasterea de copii. Miscarea radicala pentru avort este de parere ca Planned Parenthood are nevoie sa faca bani. Iar ecologistii radicali cred ca planeta are nevoie sa fie eliberata de povara umanitatii. Toti acestia isi avanseaza in mod iresponsabil propriile agende fatale in detrimentul stiintei si vietii femeilor. Ce e stiintific si eliberator in asta?

Avortul si cancerul mamar © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply