Legalizarea partiala a avortului in Peru?

O propunere de lege, adoptata la 7 octombrie de catre o comisie parlamentara peruviana, vizand legalizarea partiala a avortului, a provocat o polemica acerba. Legea actuala din Peru nu da voie sa se faca avort, decat in caz de salvare a vietii mamei insarcinate sau pentru a se evita sechelele ireversibile pentru sanatatea fizica sau mintala a mamei. Comisia parlamentara a propus ca legea sa se extinda si in caz de viol sau in caz de malformatie congenitala a fatului.

Guvernul, prin intermediul ministrului Justitiei Aurelio Pastor, a dat de inteles ca „nu este de acord cu aceasta propunere” si va continua sa se manifeste „impotriva depenalizarii avortului”.

Gina Yanes, directoarea unei organizatii neguvernamentale pentru apararea drepturilor femeilor, estimeaza ca „acesta este un pas important”, care va salva viata numeroaselor femei obligate sa avorteze in clandestinitate, in conditii de igiena deplorabile. Pe de alta parte, deputata Fabiola Morales a denuntat „atentatul flagrant impotriva vietii”, afirmand ca „nimeni nu are dreptul sa decida pentru viata altuia”.

Textul propunerii trebuie votat in adunarea plenara pentru a putea intra in vigoare. Este posibil ca presedintele Congresului sa intarzie votul, pentru a verifica constitutionalitatea propunerii. (Romandie News via AFP, 8 octombrie 2009)

About Post Author

Varia

Leave a Reply