„Terorismul cu fata umana” de Michel Schooyans

volum aparut la editura François-Xavier de Guibert, 2006

Ultima lucrare a lui Michel Schooyans demonteaza unele dintre mecanismele esentiale ale bioterorismului, care s-a impus in cele mai mari organizatii internationale, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), Fondul Monetar International (FMI), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), UNICEF, etc., unde troneaza fara restrictii, folosind un mediu in care convietuiesc stiintele biomedicale, demografia, lingvistica si comunicarea. Aceasta carte impresionanta, dar si luminoasa, si invita sa reluam, de la radacini, problema umanitatii omului.

Analiza structurii limbajului

Sensul cuvintelor nu mai este asigurat; el face obiectul discutiilor, chiar a targuielii, si traficul limbajului. Limbajul devine instrumentul nedureros a unei rastalmaciri psihologice. Discret, inexorabil, persoanele, chiar si cele de buna-credinta, sunt captivate de cuvintele care le inseala: protectie, viata, sanatate reproductiva, consens, etc. Atatea expresii si simboluri al caror sens este rastalmacit, pentru a lua forme homicide.

Contraceptie sau avort?

Astfel, avortul nu mai e moartea prematura a embrionului sau a fatului in curs de evolutie, ci acum, conform OMS, este o metoda „care actioneaza dupa ce nidarea a avut loc”. Aceasta definitie permite sa se accepte mai bine pilula de a doua zi sau steriletul, care deseori nu actioneaza decat dupa fecundare, impiedicand fixarea ovulului fecundat, adica a embrionului. Majoritatea pilulelor au mai degraba un efect abortiv, decat unul anovulatoriu. Cum o precizeaza majoritatea prospectelor, „un contraceptiv oral poate actiona pe trei nivele, pentru o securitate maxima: pilula permite blocarea ovulatiei, impiedica implantarea oului si impiedica spermatozoizii sa urce spre uter”.

Astfel, la scrierea enciclicei Humanae Vitae, Paul VI a inteles perfect ca daca se va accepta contraceptia, va trebui sa fie aprobat si avortul. Se va remarca ulterior ca aceasta definitie inselatoare a avortului ridica orice obstacol in utilizarea embrionilor cu scopuri experimentale.

Control demografic

Desi nu s-a demonstrat niciodata ca controlul natalitatii tarilor sarace favorizeaza dezvoltarea lor, cuvantul de ordine la OMS este favorizarea avorturilor si a contraceptiei in aceste tari, schimband cu totul legile si mentalitatile, implicand, pe cat posibil, persoane influente si grupuri religioase.

Tactica „salami”

Lucrarea lui Michel Schooyans demonstreaza apoi cum sunt utilizate ezitarile, compromisurile si ambiguitatile crestinilor in domeniul vietii umane si al familiei; cum institutiile catolice sunt infiltrate si utilizate pentru a pune in practica programele ONU de sanatate reproductiva, in special in Brazilia si in tarile in curs de dezvoltare. In Mexic si Brazilia, aproape 40% din populatia feminina a fost sterilizata! Rezistentele sunt slabite incetul cu incetul; tactica are ca scop neutralizarea adversarului, apoi recuperarea lui, obtinand de la el, bucata cu bucata, ceea ce el n-ar fi cedat niciodata in intregime.

Invatamintele procesului de la Nuremberg

Cu ocazia procesului de la Nuremberg, organizatiile naziste si conducatorii lor au fost declarati criminali. Tribunalul a reprosat medicilor ca au ascultat de ordinele si legile injuste si au ordonat sau acoperit practici sau experiente inumane.

Li s-a mai reprosat ca aveau cunostinta de programele in care erau implicati, pe care le-au aplicat, dar n-au refuzat sa participe, din considerente etice, desi trebuiau s-o faca. Judecatorii procesului de la Nuremberg au acceptat ideea responsabilitatii celor care institutionalizeaza crima. Ei au condamnat eugenia, experientele medicale imorale si crude, si decesele la scara larga.

Obiectia oamenilor politici

Astazi, legea legitimeaza crima. Conform cifrelor OMS, 50 de milioane de avorturi sunt realizate anual, iar legalizarea avortului face din societatea politica o societate public criminala. Raul avortului apare mai clar astazi decat in 1975, in momentul legii Veil (Legea franceza privind intreruperea voluntara a sarcinii – nota trad.). Se simte cat de mult antreneaza avortul alterarea tesutului social, instaureaza un principiu de discriminare, banalizeaza eugenia, etc. Trebuie sa se clarifice urgent constiinta morala a oamenilor politici; avortul, ca si eutanasia, este operat intr-o retea stransa de complicitati; tot lantul de agenti este solidar cu crima, de la legislator la medic si judecator.

Crestinii si refuzul din considerente etice („obiectia constiintei”)

Or, respectul oricarei vieti umane este fundamental in definitia identitatii crestine. Nu e vorba de o alegere care ar fi lasata fiecaruia in interiorul eticii crestine. Acest adevar, totalmente accesibil ratiunii, reprezinta baza intregii morale crestine. Politicienii care pastreaza tacerea practica obiectia constiintei pe dos. Contestand valorile crestine pentru a da intaietate legilor pozitive ce favorizeaza moartea, alegand etica responsabilitatii mai degraba decat etica convingerii, ei aleg sa placa oamenilor, nu lui Dumnezeu. Putem sluji oare la doi stapani?

Teroarea blanda

La aparitia terorii blande, existenta umana este in asteptare, iar oamenii care au fost invatati sa se dispretuiasca singuri, sunt gata sa recunoasca faptul ca sunt o povara pentru societate. In numele pluralismului, prea multi crestini se lasa privati de propria lor morala, fiind pe punctul de a adera la o viziune perversa a democratiei.

In aceasta lume, unde dreptul la viata nu se tine decat de un fir numit „consens”, crestinul trebuie sa apara ca un semn al diviziunii si al sperantei.

O carte remarcabila si pasionanta, completata cu o bibliografie bogata. (www.genethique.org)

About Post Author

Varia

Leave a Reply