Contraceptivele hormonale sunt abortive

Sursa: Orthomed, Autor: Victoria Liubarskaya

Intrati pe poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire si multi sunt cei care o afla. Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei care o afla. (Matei 7, 13-14)

Din punctul de vedere al geneticienilor si microbiologilor, viata omului ca si a individului biologic incepe la fuziunea gametilor de sex masculin si feminin, cand se formeaza un singur nucleu, ce contine un material genetic unic. Deci, din momentul conceptiei, un embrion in orice stadiu de dezvoltare s-ar afla, este un organism individual, indiferent daca este format dintr-o celula (zigotul) sau dintr-un grup de celule. Este abortiva metoda care impiedica dezvoltarea unui ovul fecundat (zigot).

Mecanismele abortive ale contraceptivelor:

  • „Antinidarea” sau „antiimplantarea” se produce atunci cand este deteriorata mucoasa uterului (endometrul). Are loc o transformare secretorie precoce si incompleta, endometrul neatingand grosimea necesara pentru implantare, iar drept rezultat, penetrarea embrionului in peretele uterin, fixarea si dezvoltarea embrionului in continuare devine imposibila (1);
  • Existenta asa-numitului „factor tubar”, care inseamna dereglarea motilitatii trompelor uterine, embrionul ajungand in uter intr-un moment nefavorabil pentru implantare si moare;
  • intreruperea implantarii – cresterea productiei de prostaglandine, care intensifica contractilitatea uterului, ceea ce duce la expulzarea embrionului in stadiile timpurii ale implantarii (sub influenta dispozitivului intrauterin/steriletului).

In acest moment, absolut toate mijloacele contraceptive hormonale, orale (comprimate) si parenterale (inelele vaginale, plasturii contraceptivi, implanturile, injectiile contraceptive, sistemele intrauterine hormonale) si dispozitivele intrauterine (DIU), sunt abortive.

Contraceptivele hormonale reprezinta o metoda de impiedicare a dezvoltarii sarcinii cu ajutorul unor analogi sintetici de hormoni sexuali feminini.

Contraceptivele hormonale pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

  1. Contraceptive combinate estrogen-progesteron – contin estrogen si progesteron sintetic (similar feminin estrogen si progesteron). Acestea includ contraceptivele orale combinate (COC), plasturii, inele vaginale, preparatele injectabile;
  2. Contraceptivele numai cu progesteron (contin doar progesteron). Aici sunt incluse: mini-pilula, injectiile, implanturile, sisteme intrauterine hormonale (steriletul), contraceptia de urgenta.

Actiunea contraceptiva a preparatelor hormonale se datoreaza, in principal, actiunii componentei progesteron. Mecanismele de actiune contraceptiva a componentei progesteron (gestagen) sunt: suprimarea ovulatiei, incetinirea peristaltismului trompelor uterine, precum si a trecerii ovulului prin ele, cresterea vascozitatii mucusului cervical, ceea ce impiedica miscarea spermatozoizilor prin colul uterin spre uter, modificari endometriale ce impiedica implantarea ovulului fecundat. Componenta de estrogen potenteaza efectul gestagenului de a inhiba ovulatia. Estrogenii se adauga progestinilor pentru a suprima ovulatia si a preveni sangerarile. Dupa cum puteti vedea, toate produsele hormonale contin un component cu progesteron, hormon cu actiune antiimplantatoare. Adica, absolut toate contraceptivele hormonale au un mecanism abortiv, care, mai devreme sau mai tarziu functioneaza.

Cum descoperim acest efect abortiv in instructiunile de folosire ale acestor medicamente? Iata cele mai intalnite exprimari din aceste instructiuni:

  • Efectul contraceptiv se amplifica datorita schimbarilor in endometru, ce previn nidarea oului (blastocistului);
  • Inhiba implantarea ovulului fecundat;
  • Modifica endometrul, care face imposibila implantarea unui ovul fecundat;
  • Previne sarcina prin controlul lunar al dezvoltarii captuselii interioare (endometrului) a uterului, astfel incat aceasta captuseala nu atinge o grosime satisfacatoare aparitiei si mentinerii sarcinii;
  • Se incetineaza cresterea si se schimba suprafata mucoasei interioare a uterului;
  • Endometrul ramane nepregatita pentru implantarea embrionului;
  • Se schimba capacitatea de implantare a endometrului.

Pentru ca in anumite instructiuni de utilizare a contraceptivelor, fie nu este specificat mecanismul lor de actiune, fie este indicat incomplet, ne putem da seama ca acesta este abortiv daca are progesteron in compozitia sa. Progestinul sintetic apare sub denumiri ca: tibolon, noretinodrel, acetat etinodiol, diacetat de etinodiol, acetat de noretinodron, noretindron, linestrenol, didrogesteron, medroxiprogesteron acetat, acetat de megestrol, medrogeston, enanthate noretisterona, acetat de noretisterona, noretisterona, norelgestromin, digidroprogesteron, acetat clormadinona, norgestrel, levonorgestrel, gestoden, desogestrel, 3-ketodezogestrel, norgestimat, dienogest, drospirenona, acetat de ciproteron, etonogestrel, norelgestromin, etc.

Nu exista nici o pozitie clara in randul medicilor cu privire la efectul abortiv al contraceptiei hormonale. De ce o buna parte a medicilor considera ca nu sunt abortive contraceptivele hormonale? Deoarece ei considera ca:

  1. Sarcina apare dupa implantare si ovulul fecundat neimplantat nu inseamna graviditate. Avortul este intreruperea sarcinii, prin urmare, contraceptivele care impiedica implantarea nu sunt abortive.
  2. Probabilitatea efectului abortiv este foarte mica. Pentru ca se intampla ca o sarcina sa se piarda natural, chiar inainte ca embrionul sa se ataseze de peretele uterin, de exemplu, din cauza unor anomalii genetice ale embrionilor, inseamna ca se poate utiliza si contraceptia hormonala, pentru ca ea doar rareori duce la avortarea sarcinii. Cei mai timpurii indicatori ai sarcinii sunt: factorul precoce al sarcinii (EPF – Early Pregnancy Factor), si hormonul sarcinii, numit hCG (gonadotropina coriala umana). Poti sa determini o sarcina pe baza EPF dupa un test de sange al femeii chiar in termen de cateva zile dupa ovulatie. Poti sa determini o sarcina pe baza hCG in sangele unei femei, din momentul implantarii. (2) Deoarece mecanismul abortiv al contraceptiei hormonale consta in impiedicarea implantarii, reiese ca determinarea numarului sarcinilor in contraceptia hormonala se poate face numai pe baza EPF. Cu toate acestea, astfel de studii nu au fost efectuate. Prin urmare, cat de des sau cat de rar intrerup contraceptivele hormonale sarcina, in acest moment, nu a fost stabilit in mod experimental. Totusi, avand in vedere ca o crima este o crima, indiferent de cat de multi oameni au fost ucisi: cinci din zece sau unul dintr-o mie, informatia despre cat de des apare efectul abortiv al contraceptiei hormonale este complet irelevanta.
  3. Contraceptia hormonala impiedica fecundarea, astfel incat efectul abortiv nu se produce. Daca contraceptia hormonala ar impiedica intotdeauna fecundarea, sarcina nu ar fi posibila. Cu toate acestea, cercetarile arata ca femeile raman insarcinate chiar daca respecta toate regulile de utilizare a contraceptivelor hormonale. (3)
  4. Competenta si constiinta. Rar medic poate evalua obiectiv efectul abortiv al contraceptivelor, daca el a prescris anterior, mai multi ani de zile contraceptive hormonale, cu mana lui, producandu-se, astfel, avorturi hormonale.
  5. Interesul financiar. Cat de multi pacienti va avea un medic, daca el, fara a face avorturi, va inceta sa prescrie si contraceptive hormonale? Dispozitivul intrauterin sau steriletul este un dispozitiv mic, care este introdus in cavitatea uterina. Studiul Videlo-Rivera a dovedit efectul abortiv (intreruperea implantarii) al steriletului obisnuit si al celui cu un continut de cupru (4). Sa vedem cum functioneaza sistemul hormonal intrauterin „Mirena”. „Mirena” este un dispozitiv intrauterin in forma de T, care, dupa introducerea in uter, elibereaza hormonul levonorgestrel direct in cavitatea uterina. Acest sistem este hormonal, continand levonorgestrel (progesteron), si, prin urmare este abortiv. In instructiuni se specifica efectul abortiv: Mirena previne sarcina prin controlul dezvoltarii lunare a captuselii interioare a uterului, astfel incat captuseala sa nu atinga o grosime suficienta pentru aparitia sarcinii. in acelasi timp, se ingroasa mucoasa canalului cervical (intrarea in uter), ceea ce ingreuiaza intrarea spermatozoizilor in uter pentru a fecunda ovulul. Mirena impiedica circulatia spermatozoizilor in uter, prevenind fecundarea. Studiul Barbosa a demonstrat ca efectul asupra membranei mucoase a canalului cervical nu este principalul mecanism contraceptiv al Mirenei, deoarece 69% din mucusul cervical era fertil, lasand libera intrarea spermei in uter. (5)

De asemenea, potrivit opiniei majoritatii cercetatorilor, efectul abortiv major al Mirenei se produce din cauza efectului local asupra endometrului. Modificarile endometrului previn implantarea ovulului fecundat.

Cu toate acestea, pe site-ul mirena.ru se mentioneaza: „Datorita faptului ca Mirena previne conceptia, aceasta metoda este utilizata pe scara larga de catre femeile pentru care alte metode de contraceptie sunt inacceptabile din cauza convingerilor lor religioase”. De ce? Sa lasam pe fiecare sa-si raspunda la aceasta intrebare.

Surse:

  1. Bayer Health Care
  2. Fan XG, Zheng ZQ. A study of early pregnancy factor activity in preimplantation. Am JReprod Immunol 1997
  3. Organizatia Mondiala a Sanatatii. Criteriile medicale ale eligibilitatii in utilizarea metodelor contraceptive. 2004 www.who.int/reproductive-health/publications/ru/mec/mec_ru.pdf
  4. Videla-Rivero et al. Early Chorionic Activity in Women bearing inert IUD, Copper IUD andlevonorgestrel-releasing IUD. Contraception 1987.
  5. Barbosa et al. ‘Ovarian function after seven years’ use of a levonorgestrel IUD. 1990

Traducere si adaptare: Asociatia Provita Media

Pericolele contraceptiei © Asociatia Provita Media

 

About Post Author

Varia

Leave a Reply